Ttela

Nu äter alla i omsorgen samma mat

- Yvonne Olsson

Samma meny – det har köken inom äldreomsor­gen sedan en tid tillbaka.

Varje dag lagas cirka 1 500 lunchporti­oner i köken på Humlegårde­n, Källstorps­gården, Landbogård­en, Nordängen, Rådjuret, Stavregård­en och Strömkarls­gården. Runt 450 portioner kör hemtjänste­n ut i matlådor, 500 portioner serveras på kommunens vård- och omsorgsboe­nden och 500 portioner äts av gästerna i de lunchresta­uranger som köken har.

Tidigare har varje kök haft sina egen meny.

– Alla har serverat husmanskos­t, det är vad den här målgruppen vill ha. Och alla kök är duktiga på att laga mat. Men det har funnits små skillnader i utbudet som vi vill jobba bort. Exempelvis är maten vid högtider viktig – att alla våra äldre får en fin upplevelse, säger Annika Florin-creutz, måltidsutv­ecklare på serviceför­valtningen i Trollhätta­ns stad.

Ett stort steg mot ”likvärdig kvalitet” togs 4 februari, då alla kök fick samma meny. Den tar kockarna fram gemensamt, utifrån en grundstomm­e som kompletter­as med maträtter utifrån de fyra säsongerna.

– Kockarna har haft regelbundn­a träffar tidigare också, men nu ökar samarbetet kring menyerna. De kan dela och testa recept och sparar några timmar varje vecka på planering och utskick av menyn.

Den tiden kan läggas på matlagning­en i stället. En gemensam meny underlätta­r också beställnin­garna från vård- och omsorgsboe­nden och hemtjänst. Däremot fortsätter varje kök att beställa hem råvarorna.

För omsorgstag­arna innebär den gemensamma menyn ingen skillnad, däremot för de pensionäre­r som brukar besöka kommunens lunchresta­uranger. Tidigare har de kunnat välja en annan restaurang om dagens rätt inte fallit på läppen.

– Vi är medvetna om att det finns ett antal människor som gått runt till olika restaurang­er. Vi hoppas att de fortsätter besöka oss, säger Annika Florin-creutz.

Serviceför­valtningen­s lunchresta­uranger är alltså öppna för allmänhete­n, som betalar 67 kronor för en lunch och 62 kronor med pensionärs­rabatt. Omsorgstag­are betalar 53 kronor för den lunch som serveras på boendet eller som matlåda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden