Ttela

Tonåring åtalas för våldtäkt mot barn

- Andreas Engblom ae@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Tonårspojk­e misstänks ha tagit strypgrepp på flickan och hotat henne, men förnekar brott. Utredninge­n har tagit ett år. – Det har tagit alldeles för lång tid, säger åklagare Josefin Pernmyr.

Våldtäkten ska ha skett inomhus i december 2017 på en adress i Uddevalla kommun, och ska enligt åklagaren ha gått våldsamt till. Den åtalade är en man i gymnasieål­dern, han ska under samlaget med flickan ha tagit struptag på henne och slagit henne på rumpan flera gånger. Han ska också ha hållit två fingrar mot hennes huvud, som en pistol.

– De har haft en kortare relation med varandra kan man säga, de var bekanta, säger åklagare Josefin Pernmyr.

Den då 13-åriga flickan gjorde en polisanmäl­an, och då ska hon ha blivit hotad av tonårspojk­en genom sms. Han åtalas därför för både våldtäkt mot barn och övergrepp i rättssak.

Den misstänkte har i förhör medgett att han och flickan haft samlag, men han förnekar brott.

– Han anser inte att han har begått något brott över huvud taget, säger tonåringen­s försvarsad­vokat Peter Carlström.

Utredninge­n har tagit lång tid. Enligt lagen om unga lagöverträ­dare ska en förundersö­kning mot den som inte har fyllt arton år, och som gäller brott på vilket kan resultera fängelse, bedrivas med särskild skyndsamhe­t. I det här fallet har mer än ett år passerat från det att flickan gjorde polisanmäl­an till dess att åtal väckts.

– Det har tagit alldeles för lång tid, det har de gjort. Det är viktigt att det sker en snabb reaktion, det är särskilt viktigt när det är ungdomar. Med hänsyn till offret är det viktigt att det inte lång tid, säger Josefin Pernmyr.

Någon förklaring till varför åtalet dragit ut på tiden kan åklagaren inte ge.

– Jag har ingen bra förklaring till varför det tagit så lång tid. Jag har själv fått ta över det här ärendet i ett sent skede.

Även advokaten Peter Carlström konstatera­r att utredninge­n dragit ut på tiden.

– Det ska väl vara två månader, det är väl ungefär riktlinjen. Det har tagit väldigt lång tid, säger han och fortsätter.

– Det kan bli så ibland. Jag har förståelse för att det har tagit tid, men kanske inte så lång tid. För alla inblandade är det viktigt att man fort ska komma till skott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden