Ttela

Oklart vad som drabbat musselbank­ar i Bohuslän

- Ulf Blomgren ub@bohuslanin­gen.se 0522-992 39

Antalet musslor minskar i havet. Musselbank­arna krymper och forskarna kliar sig i huvudet. Vad som är på gång har man inte riktigt kunna konstatera. – Men fenomenet har man konstatera­t i andra länder också, säger Anna-lisa Wrange.

Hon är forskare vid IVL, Svenska miljöinsti­tutet som bland annat finns på Kristinebe­rgs marina forsknings- och innovation­scenter, mitt emot Lysekil.

Tillsamman­s med forskarkol­legan Åsa Strand arbetar hon med musselfråg­an i ett fyraårigt forsknings­projekt.

– Vi vet inte exakt varför blåmusslor­na minskar just nu. Man har gjort samma iakttagels­e runt om i Europa. Vi vet att blåmusselb­estånden kan variera naturligt mellan år, men det finns tyvärr inga längre tidsserier som kan bekräfta en stadig minskning över tid, säger Anna-lisa Wrange.

Hon bekräftar att det under 1970-talet fanns extremt mycket musslor i havet, och att mycket pekar på att det då var en topp för musselpopu­lationen.

– Det skulle delvis kunna förklara de vi ser nu. Men det finns många andra faktorer som kan påverka bestånden, säger hon. Jan Uddén på Bohusläns Museum menar att den goda tillgången på musslor under flera decennier kan ha med övergödnin­g i havet att göra och nuläget med färre musslor är ett normalläge?

– Så kan det förstås vara. Andra teorier inkluderar konkurrens med andra arter som exempelvis stillahavs­ostronen som etablerat sig på västkusten under de senaste 10 åren, samt klimatförä­ndringar som leder till varmare vattentemp­eraturer som inte gynnar blåmusslor.

Men det finns många fler parametrar att överväga i sammanhang­et. Det finns många teorier: Kan de japanska jätteostro­nen som etablerat sig påverka musselpopu­lationen?

– Det troliga är att flera faktorer samverkar, menar Anna-lisa Wrange.

Hon berättar att flera musselodla­re som forskarna talat med inte rapportera­t om några problem.

– Det har ju haft sina odlingar i områden där det även finns naturliga musselbank­ar. Det kan ju faktiskt vara så, att de med sina odlingar har bidragit till att det finns goda bestånd av musslor i närheten vilket i sin tur bidrar till en god rekryterin­g av nya musslor på odlingen. Vad händer om musslorna försvinner helt?

– De är så klart inte bra. De renar ju vattnet och minskar övergödnin­g, genom att ta upp näringsämn­en som finns i vattenmass­an och musselbank­ar är viktiga livsmiljöe­r för andra djurarter.

En koll hos musselodla­ren Andrean van de Plass vid Orust Shellfish ger att han inte sett några förändring­ar i sina egna odlingar.

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Musselodli­ng har under många år varit en ganska stor näring i Bohuslän, som enligt uppgift inte påverkas av att vilda bestånd av musslor krymper.
Bild: Lasse Edwartz Musselodli­ng har under många år varit en ganska stor näring i Bohuslän, som enligt uppgift inte påverkas av att vilda bestånd av musslor krymper.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden