Ttela

Pia bytte liv – bor på 20 kvadratmet­er i ett hus på hjul utanför Brastad

- Ulf Blomgren ub@bohuslanin­gen.se 0522-992 39

Pia Gustavsson bytte från jobb till jobb men tröttnade till slut. Efter 18 år i Västerås flyttade hon hem till Bohuslän igen och lever nu i ett hus på 20 kvadrat.

2014 valde Pia Gustavsson, nu 52 år, att flytta hem till Bohuslän igen. Till ett litet hus på 20 kvadratmet­erna på hjul utanför Brastad. Här bor hon med katterna Spillevink­en, Kurrekunge­n och hunden Matilda.

– Jag hittade tillve rkaren av sådana här små hus på nätet och bestäm- de mig direkt, för att det var min framtid. Jag ville dessutom hem till Bohuslän eftersom jag kommer härifrån, säger Pia.

Sagt och gjort: Pia sålde så gott som allt hon ägde, fixade en tomthyra och lät en trailer ställa det nya hemmet på plats. Huset rymmer vardagsrum, kök med kyl och spis, badrum med tvättmaski­n, torrtoa och duschkabin – allt som ett modernt hushåll innehåller. Men här är minsta kvadratcen­timeter väl använd.

– För att minska boendekost­naderna måste man också minska boendeytor­na, men människor som jag möter är oftast väldigt intressera­de av att se hur man kan ha det på 20 kvadratmet­er, säger hon glatt.

Sovrummet en trappa upp har i stort sett bara sitthöjd, men här finns ändå en liten klädgarder­ob. Ett litet el-element värmer bostaden som är ljus och hemtrevlig.

– Jag behövde mer tid för att ta reda på hur jag egentligen ville leva mitt liv. Det ledde till ett minimalist­iskt boende, med mindre arbetstid men mer livsnjutni­ng.

– Man kan säga att jag fick en djup fundering och jag fick klart för mig att livet borde levas på ett annat sätt. Man ska lägga sin tid på något som är roligt, säger Pia

Med ett hus på hjul öppnas också möjlighete­rna att enkelt flytta på sig.

– Det här är inte min slutpositi­on. Eftersom den här platsen jag bor på just nu är tillfällig, söker jag mig vidare här i Bohuslän, helst i Sotenäs eller Lysekil. Det gäller att hitta en tomt att arrendera, säger hon och häller upp kaffe.

Men det viktigaste har ändå varit att se över sina yrkesval.

– Det har hittills resulterat i ett roligt helgjobb som hotellrece­ptionist till att jag utbildade mig och nu är egenföreta­gare som livscoach och qigonginst­ruktör.

På bordet ligger mycket studielitt­eratur. Hon håller på med en utbildning till beteendeve­tare och läser in en fil kand i psykologi.

– Det liv som jag valt handlar mycket om att man ska göra sådant som man är intressera­d av och mår bra av. Då måste man tänka lite friare och jag har alltid haft uppfattnin­gen att det mesta ordnar sig.

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Sovrummet våning två i det lilla huset. Här har uttrycket ”compact living” verkligen realiserat­s praktisera­ts i verklighet­en. Det råder endast sitthöjd.
Bild: Lasse Edwartz Sovrummet våning två i det lilla huset. Här har uttrycket ”compact living” verkligen realiserat­s praktisera­ts i verklighet­en. Det råder endast sitthöjd.
 ??  ?? Katterna Spillevink­en och Kurrekunge­n ökar på mysigheten i boendet. I bakgrunden syns trappen upp till sovrummet och dörren till badrummet.
Katterna Spillevink­en och Kurrekunge­n ökar på mysigheten i boendet. I bakgrunden syns trappen upp till sovrummet och dörren till badrummet.
 ??  ?? Vardagsrum och kök. Pia har valt bort tv av utrymmessk­äl, men huset är helt datorisera­t på ett sätt som gör högskolest­udier möjliga hemifrån.
Vardagsrum och kök. Pia har valt bort tv av utrymmessk­äl, men huset är helt datorisera­t på ett sätt som gör högskolest­udier möjliga hemifrån.
 ??  ?? ”En viktig del i ett liv för att må bra är att släppa stress, och ha roligt i livet” säger Pia Gustavsson som med ”Pias livsfiloso­fi” har många Instagramf­öljare.
”En viktig del i ett liv för att må bra är att släppa stress, och ha roligt i livet” säger Pia Gustavsson som med ”Pias livsfiloso­fi” har många Instagramf­öljare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden