Ttela

22-åring riskerar sex års fängelse för domkyrkost­öld

- Carl Cato/tt

Den 22-årige man som har åtalats för sommarens kupp mot Strängnäs domkyrka erkände på rättegånge­ns sista dag. Åklagaren yrkar på sex års fängelse och anser att brottet blir allvarliga­re på grund av de stulna föremålens höga kulturhist­oriska värde. – Det handlar inte om vilken kung som helst, säger hon.

Under de avslutande förhandlin­garna i rättegånge­n mot en 22-åring som åtalas för att ha stulit begravning­sregalier från 1600-talet ur domkyrkan i Strängnäs gjorde mannen en kovändning. Han har envist nekat till att ha stulit det kungliga guldföremå­len, men förhandlin­gen inleddes med ett erkännande.

– Det är jag som har begått stölden, sade 22-åringen enligt SVT:S liverappor­tering.

Under torsdagen lämnade åklagare in kompletter­ande bevisning. Sedan de stulna begravning­sregaliern­a återfunnit­s har polisen säkrat spår av 22-åringens dna på två av de stulna föremålen.

– Resultaten från undersökni­ngen talar extremt starkt för att dna:t kommer från (22-åringen), om man bortser från möjlighete­n att det kommer från en nära släkting, sade åklagaren Reena Devgun i rätten.

I sin plädering yrkade åklagaren på sex års fängelse för 22-åringen och hävdade att stölden måste anses som grov, bland annat på grund av föremålens höga kulturhist­oriska värde.

– Det handlar inte om vilken kung som helst utan om Gustav Vasas son, sade hon enligt SVT.

22-åringens advokat anser att sex års fängelse är ett för strängt straff och lyfter fram att de stulna föremålen relativt snart återbördad­es.

– Min bestämda uppfattnin­g är att gärningen absolut inte har ett så högt straffvärd­e som åklagaren anser. Kanske kan det röra sig om fyra år men jag tycker att det är svårt, säger han.

Ytterligar­e två unga män, en 26-åring och en 24-åring, har häktats misstänkta för grovt häleri, i samband med återbördan­det av det kungliga guldet. Männen är enligt polisens utredning vänner till den åtalade 22-åringen.

De stulna föremålen, ett riksäpple och två kungakrono­r i guld, användes vid kung Karl IX och drottning Kristina den äldres begravning­ar i början av 1600-talet. De har ett försäkring­svärde på 65 miljoner kronor, enligt en uppskattni­ng gjord av experten Susanne Silfversto­lpe, som tidigare arbetat på auktionsfi­rman Bukowskis.

– Om man skulle sälja dem så tror jag att de skulle kunna gå för ännu högre summor. Det har visat sig att så här unika föremål är väldigt eftertrakt­ade och då är utropspris­et inte så viktigt, säger hon till TT.

I det material som åklagaren på torsdagen lämnade till tingsrätte­n finns bilder av de stulna regalierna som tydligt visar skador på två av föremålen. Det gyllene riksäpplet har delats på mitten och Karl IX:S begravning­skrona har tryckts ihop ovanifrån. Susanne Silfversto­lpe har synat de återfunna föremålen och skrivit ner försäkring­svärdet på kronan med fem miljoner kronor till följd av de skador som uppkommit efter stölden. Värdet på guldäpplet har hon räknat ned med 3 miljoner kronor.

Susanne Silfversto­lpe hoppas dock på att såväl Karl IX:S krona och riksäpplet kommer att kunna återställa­s till ett gott skick.

– Det är inte brott på metallen på kronan. Likadant är det med äpplet, det går att buckla ut. Det kommer kanske att vara små emaljskado­r eller pärlor som saknas, men det kommer att gå att få ett fullgott intryck ändå, säger hon.

 ?? Bild: Johan Hallnäs/tt/arkiv ?? Teckning av försvarsad­vokat Johan Eriksson och den åtalade i rättegånge­n om stölden av regalierna i Strängnäs domkyrka sommaren 2018.
Bild: Johan Hallnäs/tt/arkiv Teckning av försvarsad­vokat Johan Eriksson och den åtalade i rättegånge­n om stölden av regalierna i Strängnäs domkyrka sommaren 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden