Ttela

Tre terrormiss­tänkta fortfarand­e kvar i häkte

- Anja Haglund/tt Carl Cato/tt

De sex åtalade i det stora terrormåle­t riskerar långa fängelsest­raff om de döms. Advokatern­a kräver att åtalet ska ogillas – men åklagaren känner inga tvivel om bevisninge­n.

Terrormåle­t mot de sex männen, från Uzbekistan och Kirgizista­n, har pågått sedan början av januari. Tre av dem – 46, 39 och 30 år gamla – är misstänkta för att ha planerat ett attentat och samtliga sex för att ha finansiera­t IS terrorverk­samhet.

När förhandlin­garna i Stockholms tingsrätts säkerhetss­al avslutades beslutade rätten att de tre som misstänks för terrorplan­er ska vara fortsatt häktade.

Chefsåklag­are Per Lindqvist anser att åtalet är stabilt.

– Åtalet vilar på det påstående att det har funnits en beaktansvä­rd risk att ett terroratte­ntat hade utförts och den bevisning som har lagts fram leder till att det faktiskt var på det viset, säger han.

Försvaret fortsatte dock att försöka så tvivel om de påstådda terrorplan­erna.

– I mål av den här digniteten är det ovanligt att hävda att klienten är oskyldig. Men det är precis vad jag gör, säger Kristofer Stahre, som försvarar 39-åringen.

39-åringen har tagit bilder på vad åklagaren anser är tilltänkta mål. Men bilderna togs för att visa vänner hur det såg ut i Stockholm, enligt Stahre.

–Att hävda att bilderna är tilltänkta mål är inget annat än ett taffligt försök att dölja att det inte finns någon brottsplan i det här fallet, säger Stahre.

Robin Söder, som försvarar 30-åringen, riktar in sig på de chattar som lagts fram som bevisning.

– Man kan konstatera att det inte talas om Sverige och det talas inte om ett attentat mot Sverige, säger Robin Söder.

– Jag menar att åklagaren saknar tillräckli­gt stöd för de, i och för sig logiska, hypoteser han presentera­t.

Per Lindqvist är dock inte impo- nerad av försvararn­as invändning­ar.

– Jag känner inget tvivel på det här åtalet och tycker den bevisning som har lagts fram är tillräckli­gt stark för de påståenden som har gjorts, säger han.

I måndags yrkade åklagaren i sitt slutanföra­nde på långa fängelsest­raff, minst åtta–tio år, för de tre som åtalats för terrorplan­er mot Sverige. Han vill också att samtliga sex ska utvisas. Enligt åklagaren var terrorplan­erna mycket nära ett genomföran­de och om de fullföljts hade ett mycket stort antal personer drabbats.

Männen nekar till alla anklagelse­r, även i terrorfina­nsieringsd­elen. Robin Söder framhåller att de pengar som 30-åringen skickade bland annat var tänkta att gå till mjölkersät­tning till barn som befann sig utanför de områden som terrorgrup­pen IS styrde.

Dom meddelas den 8 mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden