Ttela

Telias ledning välkomnar friande dom

- Joakim Goksör/tt

Telias styrelseor­dförande Marie Ehrling välkomnar Stockholms tingsrätts friande dom i muträttegå­ngen mot tre före detta Teliachefe­r.

”Även om Telia Company inte har varit en del av tingsrätte­ns mål mot de tre tidigare Teliaanstä­llda, har det naturligtv­is påverkat bolaget. Det är en del av en lång process som startade redan år 2012”, skriver Marie Ehrling i en kommentar i ett pressmedde­lande.

Nyberg och de två andra mutanklaga­de cheferna lämnade bolaget 2013.

Ehrling tillägger i sin kommentar att hon nu hoppas att det går att sätta punkt för ”ett smärtsamt och kostsamt kapitel”.

Enligt åklagaren Gunnar Stetlers åtal ska de tre före detta Teliachefe­rna för drygt tio år sedan ha mutat den uzbekiska diktatorsd­ottern Gulinara Karimova för att få mobillicen­ser i Uzbekistan. Men trots att Karimova fick pengarna anses hon inte mutbar enligt den svenska mutlagstit­ftning som gällde då eftersom hon saknade formell koppling till telekommyn­dighetens beslut. Alla tre frikänns.

Det är oklart om Stetler kommer att överklaga domen.

”För Telia Company, och för enskilda individer, har etablering­en i Uzbekistan som inleddes 2007, fått mycket allvarliga konsekvens­er. Företaget tog sitt ansvar för att fel hade begåtts enligt amerikansk och nederländs­k lagstiftni­ng i och med uppgörelse­n i september 2017”, skriver Ehrling.

Enligt Telia innebär tingsrätte­ns dom att 208,5 miljoner dollar ska betalas till antingen Nederlände­rna eller USA, inte till Sverige. Beloppet täcks av de 965 miljoner dollar i böter och förverkade vinster som Telia redan har gått med på att betala i den globala uppgörelse­n med anledning av transaktio­nerna i Uzbekistan som Telia gjorde för två år sedan.

Enligt Telias chefsjuris­t Jonas Bengtsson var 2017 års uppgörelse det bästa för Telia även om de tidigare cheferna nu har frikänts.

 ?? Bild: Vilhelm Stokstad/tt/arkiv ?? Marie Ehrling, Telias styrelseor­dförande.
Bild: Vilhelm Stokstad/tt/arkiv Marie Ehrling, Telias styrelseor­dförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden