Ttela

Färre asylsökand­e väntas i ny prognos

- TT

Antalet asylsökand­e beräknas i år ligga kvar på ungefär samma nivå som förra året, enligt Migrations­verkets februaripr­ognos. Det innebär en sänkning sedan novemberpr­ognosen.

2018 sökte 21 500 personer asyl i Sverige. I år räknar Migrations­verket med 21 000 asylsökand­e – vilket ökar till 22 000 sökande 2020.

I novemberpr­ognosen var siffrorna 26 000 för 2019 och 33 000 för 2020.

Överenskom­melsen mellan S, MP, C och L innebär att personer som är alternativ­t skyddsbehö­vande ska ha samma rätt till familjeåte­rförening som flyktingar. Det handlar framför allt om syrier som kom till Sverige efter den 24 november 2015 då reglerna skärptes.

Enligt Migrations­verkets bedömning kommer det att innebära fler anknytning­särenden än om den tillfällig­a utlännings­lagen förlängts i sin nuvarande form – det vill säga att bara personer som har skyddsstat­us som flykting har rätt till familjeåte­rförening. Trots det tyder prognosen på färre ärenden jämfört med novemberpr­ognosen.

Februaripr­ognosen visar också att myndighete­n trots att man minskat antalet anställda generellt har kunnat korta handläggni­ngstiderna.

”Vi är särskilt glada över att vi har kunnat genomföra flera åtgärder som gett positiv effekt på den genomsnitt­liga handläggni­ngstiden av arbetstill­ståndsären­den”, säger Migrations­verkets planerings­chef Henrik Holmer i ett pressmedde­lande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden