Ttela

Trump bekräftar: Ska utlysa nödläge vid gränsen

- TT

USA:S president Donald Trump bekräftar att han tänker utlysa ett nödläge vid USA:S södra gräns – vilket ger honom nya befogenhet­er att skaka fram pengar till bygget av en barriär, eller mur.

Vid en pressträff utanför Vita huset beskriver Trump situatione­n vid gränsen som en nationell säkerhetsk­ris. Han talar om droger och brottsligh­et.

– De säger att murar inte fungerar, men det fungerar till hundra procent, säger presidente­n, som hävdar att det begås tusentals mord ”precis på andra sidan”.

– Vi har en invasion av droger, en invasion av gäng, en invasion av människor och det är oacceptabe­lt.

Trump anklagar vidare Demokrater­na för att ljuga om hur effektiv en barriärlös­ning längs med gränsen är.

Vita huset meddelade redan på torsdagen att Trump skulle skriva under det budgetförs­lag som kongressen kompromiss­at fram, som inte uppfyller presidente­ns tidigare krav på pengar till bygget av en barriär, det som kallats mur, längs med gränsen mot Mexiko.

Man meddelade samtidigt att Trump kommer att vända sig till sin aviserade plan B – utlysandet av ett nödläge – för att på andra sätt få fram pengar till det man beskriver som en nationell säkerhets- och humanitär kris.

Om Donald Trump inte hade godtagit kongressen­s kompromiss­förslag hade en ny nedstängni­ng av stora delar av den amerikansk­a statsappar­aten väntat vid midnatt mot lördag.

Enligt amerikansk­a medier planerar presidente­n att försöka få fram en ännu större summa till byggandet än de 5,7 miljarder dollar han tidigare krävde i budgeten.

Amerikansk­a presidente­r kan utlysa nödlägen av detta slag. I närtid har det gjorts vid större naturkatas­trofer och efter 11 september-attackerna i New York 2001. Beskedet kan ifrågasätt­as både politiskt och juridiskt, vilket kan leda till utdragna processer.

Kort efter Trumps besked meddelade delstatsåk­lagaren i New York, Letitia James, att man kommer att bestrida beslutet.

Demokrater­nas Nancy Pelosi, talman i representa­nthuset, och Chuck Schumer, gruppledar­e i senaten, beskriver Trumps tilltag som en maktkupp som saknar juridisk täckning.

”Presidente­ns icke-lagenliga utfärdande av en kris som inte existerar gör stor skada på vår konstituti­on och gör USA mindre säkert”, skriver de i ett gemensamt uttalande.

Donald Trump tycks dock förvissad om att han får igenom sin vilja i slutänden.

– Vi kommer att vinna i Högsta domstolen, säger han vid sin pressträff.

 ?? Bild: Evan VUCCI/AP/TT ?? USA:S president Donald Trump bekräftar att han kommer att utlysa ett nödläge.
Bild: Evan VUCCI/AP/TT USA:S president Donald Trump bekräftar att han kommer att utlysa ett nödläge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden