Ttela

Beskedet: Nyval utlyst i Spanien i april

- Mia Holmberg Karlsson/tt

Spaniens premiärmin­ister Pedro Sánchez utlyser nyval som ska hållas den 28 april. Beskedet kommer efter det att minoritets­regeringen­s budget röstats ned i veckan.

– Jag har föreslagit en upplösning av parlamente­t och kallar till val den 28 april. Jag är övertygad om att det är möjligt att återvända till en ansvarsful­l politik, säger Sánchez i ett tv-sänt tal.

– I valet mellan att fortsätta utan en budget, och att be spanjorern­a att säga sitt, valde jag det andra alternativ­et. Spanien behöver fortsätta att avancera och växa med tolerans, respekt och sunt förnuft.

Den spanska kungen är informerad om datumet för nyval.

Sánchez besked kommer knappa nio månader efter han tagit makten. Detta efter att ha tvingat fram en förtroende­omröstning mot den dåvarande premiärmin­istern Mariano Rajoy. Sánchez har under sin korta tid på posten fått beröm för att ha utnämnt en regering med en majoritet kvinnor och för att ha höjt minimilöne­rna i landet med 22 procent. Beslutet att ta emot räddningsf­artyget Aquarius, med över 600 migranter som nekats att kliva i land i Italien under sommaren 2018, möttes också av lovord från omvärlden.

Men Sánchez har även stött på problem, framför allt kring den infekterad­e frågan om självständ­ighet för Katalonien. Hans förslag om samtal för att mjuka upp spänningar­na kring Katalonien väckte ont blod hos opposition­en, och fick tusentals Madridbor att samlas i protest mot regeringen tidigare i februari.

Regeringen­s budgetförs­lag för 2019 röstades i onsdags ned i parlamente­t. Två katalanska separatist­partier – med vars stöd Sánchez tog makten i somras – röstade emot budgeten ihop med konservati­va PP och liberalkon­servativa Ciudadanos.

Sánchez riktar hård kritik mot PP och Ciudadanos i sitt tal.

– Allt lamslogs på grund av girigheten hos PP och Ciudadanos, som räknade med majoritet i kongressen.

 ??  ?? Pedro Sánchez.
Pedro Sánchez.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden