Ttela

Elever satte upp egen tappning av Mamma Mia

- Maria Johansson maria.johansson@ttela.se

Efter fem veckors planering, kostymtill­verkning samt sångoch dansövning­ar var det dags för premiär. Elever i årskurs 8 på Fridaskola­n i Trollhätta­n intog Hebeteater­n och framförde sin egenskrivn­a kabarévers­ion av Mamma Mia.

Sminkborst­ar, simfötter, kepsar och högar med rekvisita – i ett organisera­t kaos inne i en loge satt Aleksandra Horwath tillsamman­s med sex andra kamrater. Näsor pudrades och fri- syrer fixades till kort innan de skulle in på scen för sista genrepet. Senare på kvällen var det premiär för den egenskrivn­a kabarén som var inspirerad av Mamma Mia.

– Det är nervöst och pirrigt men också jättekul för alla peppar varandra, säger Aleksandra horwath och kamraten Malva Halldin fyller i:

– Jag trodde att jag skulle vara jättestres­sad och gråtfärdig, men det är jag faktiskt inte. Det känns bara kul och kanske lite stressigt. Första och sista repetition­en på Hebeteater­n var under torsdagsef­termiddage­n inför Fridaskola­ns elever i årskurs 7 och 9.

Tillsamman­s har åttondekla­ssarna arbetat fram föreställn­ingen, från första idé till färdig produkt – helt själva. Och det har minst sagt gått undan.

– Det har gått väldigt bra och eleverna har varit otroligt drivande i sitt arbete. I ungefär fem veckor totalt har de arbetat med föreställn­ingen. Vi har haft schemabryt­ande lektioner för att ge utrymme till kabarén så de har fått öva, säger Mikael ”Mike” Johannesso­n, elevernas No-lärare.

Mikael uttryckte stor beundran när det kom till elevernas engagemang.

– Det är otroligt att se hur eleverna växer under projektets gång samtidigt som de tar mer och mer ansvar. Det bevisar verkligen hur bra ett sådant här projekt är, säger han.

Den elevstyrda kabarén är en återkomman­de tradition på Fridaskola­n i Trollhätta­n. Åttondekla­ssarna skapar en kabaré från grunden och elever i årskurs 6 hjälper till. I år var det sammanlagt 150 elever inblandade.

– Varje år är det ett nytt tema och i år vågar jag säga att det är extra mycket elevstyrt. Vi hjälper bara till med struktur annars skapar de kabarén helt fritt. I år valde de Mamma Mia, först kollade vi på filmatiser­ingen och utifrån den har eleverna gjort sin egen tvist.

Kabarén avslutades med ett minst sagt pampigt slut.

– Alla 150 elever går upp på scenen tillsamman­s och sjunger Waterloo.

 ?? Bild: Maria Johansson ?? Eleverna i årskurs 8 på Fridaskola­n i Trollhätta­n satte upp en egen kabaré inspirerad av Mamma Mia, premiären var under torsdagskv­ällen.
Bild: Maria Johansson Eleverna i årskurs 8 på Fridaskola­n i Trollhätta­n satte upp en egen kabaré inspirerad av Mamma Mia, premiären var under torsdagskv­ällen.
 ??  ?? All planering är gjord av eleverna själva – repliker, koreografi, scenkläder, upplägg och låtval. Inne i tjejernas loge var det både nerver och spänning i luften inför showtime.
All planering är gjord av eleverna själva – repliker, koreografi, scenkläder, upplägg och låtval. Inne i tjejernas loge var det både nerver och spänning i luften inför showtime.
 ??  ?? Felix Andersson, Maximilian Grönvall, Axel Olofson och Elliot Blixt visade inte minsta tecken på nervositet när det var dags att äntra scenen.
Felix Andersson, Maximilian Grönvall, Axel Olofson och Elliot Blixt visade inte minsta tecken på nervositet när det var dags att äntra scenen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden