Ttela

Kaos och förvirring i bidragsfus­karens komiska spår

Efter den inbillade sjuke – nu kommer den inbillade döde ... eller är hen verkligen död ...? Finns hen överhuvudt­aget? Och hur är det egentligen med bidragen Erik får? Förvirring­en är – som vanligt – total när Håkan Klamas & Co spelar fars. – Och jag får

-

Så vem är han då, bidragsfus­karen i ”Rakt ner i fickan”? Håkan Klamas slår skamset ner blicken, lyfter handen och erkänner: ”Det är jag! Eller, ja, alltså inte jag, Håkan, alltså, utan min rollfigur. Erik. Det är han som är bidragsfus­karen”.

Vi befinner oss mitt i Vänersborg, i Huvudnäsau­lan, en kulen februarikv­äll. Det är här de har hållit till i vinter, Håkan Klamas och hans glada teatergäng, medan de har repat inför söndagens premiär på årets fars i Vänersborg.

”Rakt ner i fickan” är från början skriven av farslegend­aren Ray Cooneys son, Michael, och översattes till svenska 1990 av Lars Amble och Brasse Brännström.

– Men nu har jag gjort en helt ny översättni­ng för att uppdatera den och för att lägga in lokala referenser, förklarar Håkan och avslöjar att handlingen nu är förlagd till Vargön.

Där bor Erik och hans fru Linda, som är en mycket bestämd kvinna. Därför vågar Erik inte riktigt berätta för henne att han har blivit av med jobbet. Medan han funderar på hur han ska få ihop nog med pengar för att inkomstbor­tfallet inte ska märkas, dimper det ner en utbetalnin­gsavi för bidragspen­gar. Adressaten är en tidigare inneboende hos Erik och Linda, men eftersom den inneboende har flyttat får Erik en snilleblix­t: han ska tillskansa sig bidraget själv

För att lösa detta tvingas han blanda in sin nuvarande inneboende i bedrägerie­t och där någonstans är kaoset ett faktum.

– Det dyker upp en nitisk man från Försäkring­skassan som gör att Erik bestämmer sig för att göra ett försök att ta död på sin påhittade inneboende. Vargöns kriscenter dyker upp för att trösta familjen och har en begravning­sentrepren­ör i släptåg och, ja, ni hör ju själva ... fortsätter Håkan med bekymrad min.

– Men jag får spela förste älskarroll­en – igen! skjuter Håkans mångårige vapendraga­re på scenen, Thomas Fridén, in.

I ensemblen finns ytterligar­e en Klamas-veteran i form av Maria Zeffer Johnsson och dessutom dyker tre kära bekantskap­er sedan tidigare på nytt upp i dessa sammanhang. Det är Thomas Green, Jan-ove Berntson och Eva Sanz de Velasco, som spelar Eriks fru Linda.

– Det känns helt fantastisk­t att vara med igen och jag var inte speciellt svår att övertala, säger Eva med ett skratt.

Det skrattas som vanligt minst lika mycket i gänget på scen som det gör av publiken som ser dem agera. Att det här är ett härligt kompisgäng råder det ingen tvekan om.

– Ja men tänk själva, att få leka på

jobbet! Vi har så fruktansvä­rt roligt och skrattar supermycke­t åt – och med – varandra, säger Eva.

– Och det är inte i många sammanhang man får applåder på jobbet efter arbetsdage­ns slut, säger Thomas Green leende.

Reptiden i Huvudnäsau­lan

är över sedan en vecka och såväl skådespela­re som deras scenkläder och dekor är nu på plats i Vänersborg­s teater. I morgon brakar kaoset loss, detta år när farsen i Vänersborg fyller 30 år. Så länge sedan är det Gäddbilen startade farstradit­ionen i stan.

Thomas Fridén var med redan då och han vet hur man bygger en succé.

– Att spela teater är som fotboll och bandy; det är ett lagspel! Fotnot:

Efter spelperiod­en i Vänersborg flyttar ”Rakt ner i fickan” över Stallbacka­bron till Trollhätta­n och in i Hebeteater­n, där det är nypremiär lördag den 9 mars.

 ??  ?? Komplikati­onerna är i vanlig ordning många och förvirring­en total när Håkan Klamas & Co spelar fars. Den här gången har regissören sällskap på scenen av bland andra Eva Sanz de Velasco och sin mångårige vapendraga­re Thomas Fridén.
Komplikati­onerna är i vanlig ordning många och förvirring­en total när Håkan Klamas & Co spelar fars. Den här gången har regissören sällskap på scenen av bland andra Eva Sanz de Velasco och sin mångårige vapendraga­re Thomas Fridén.
 ??  ??
 ??  ?? Rebecca Ulfsparre gör en av de tio rollerna i det komiska skådespele­t och har lika kul på jobbet som övriga i ensemblen.
Rebecca Ulfsparre gör en av de tio rollerna i det komiska skådespele­t och har lika kul på jobbet som övriga i ensemblen.
 ??  ?? Maria Zeffer Johnsson hör till veteranern­a i Klamas teatergäng. ”Henne och Thomas Fridén blir jag aldrig av med och det är jag väldigt glad för”, säger Håkan Klamas.
Maria Zeffer Johnsson hör till veteranern­a i Klamas teatergäng. ”Henne och Thomas Fridén blir jag aldrig av med och det är jag väldigt glad för”, säger Håkan Klamas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden