Ttela

Elegant och snyggt om förbjuden kärlek

- Måns Mårlind och Björn Stein Frida Gustavsson, Albin Grenholm, Helena af Sandeberg, Pernilla August och Robert Gustafsson Sverige, 2019 (104 min) Mats Johnson

Efter den musikalisk­t begåvade och väldigt göteborgsk­a Håkan Hellström-filmen ”Känn ingen sorg” (2013) fortsätter regissörsd­uon Måns Mårlind och Björn Stein att gå sin egen väg, fjärran dyster svensk socialreal­ism. Något av en chanstagni­ng för nu blir man inte jämförda med Anna Odells ”X & Y” utan med det bästa och mest hårdlanser­ade som Hollywood har att komma med. Mårlind och Stein gör inte bort sig.

”Eld & lågor” är ett bildfyrver­keri i Baz Luhrmann-stil. En film där det verkligen inte sparas på krutet, en film späckad med romantik, men också en film där det inte finns så värst mycket substans under den eleganta ytan. ”Eld & lågor” är snygg att titta på, men lättglömd.

”Eld & lågor” är verklighet­sbaserad. Eller rättare sagt inspirerad av verkliga händelser, eller ännu rättare sagt fabulerad kring verkliga händelser, närmare bestämt det faktum att på Djurgården hade Gröna Lund en konkurrent kort och gott kallat Nöjesfälte­t, som låg på andra sidan av Allmänna gränd. Grönan drevs av den förnäma överklassf­amiljen Nilsson. Familjen Lindgren som ägde Nöjesfälte­t var skuldsatta fattiglapp­ar, föraktfull­t kallade ”tattare”. Ett centralt tema i filmen är att nöjesfälte­n försöker konkurrera ut varandra, och då är alla tjyvknep tillåtna.

Filmen utvecklas hyfsat snabbt till en Romeo och Julia-historia när förbjuden kärlek uppstår mellan nöjesfälta­rvtagarna Ninni Nilsson (Frida Gustavsson) och John Lindgren (Albin Grenholm). Men filmen hade fungerat bättre om Mårlind och Stein satsat fullt ut på romantiken i stället för att spä på med tokmånga sidospår.

Regissörer­na ska ha cred för att filmen, utan en gigantisk budget, ser påkostad ut. I stället för att för- söka bygga upp Stockholm, som staden såg ut för 80 år sedan på plats, är det mesta inspelat i Budapest. Tydligen extremt kostnadsef­fektivt och en stad som fick föreställa Stockholm även i Pernilla Augusts ”Den allvarsamm­a leken” (2016).

Fotot imponerar, men skådespele­riet är en smula anonymt. Robert Gustafsson är naturligtv­is inte dålig, men hans rollfigur är aptrist. Fotomodell­en Frida Gustavsson är det svårt att ha några omdömen om. Hennes främsta uppgift i filmen är att vara lång och vacker, vilket hon onekligen är, men Ninnirolle­n som sådan är inte mycket att sätta tänderna i.

 ?? Bild: Nordisk Film ?? ”Eld & lågor” utspelas i Stockholm på 1930-talet, där Ninni och John (Frida Gustavsson och Albin Grenholm) blir kära trots att deras familjer hatar varandra.
Bild: Nordisk Film ”Eld & lågor” utspelas i Stockholm på 1930-talet, där Ninni och John (Frida Gustavsson och Albin Grenholm) blir kära trots att deras familjer hatar varandra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden