Ttela

Kritiken ökar mot priser i reklampaus­er

- TT

Oscarsgala­n får skarp kritik från celebert håll efter beslutet att lägga prisutdeln­ingen i fyra kategorier under en reklampaus. Flera stjärnregi­ssörer och skådespela­re har nu skrivit under ett öppet brev till Oscarsakad­emin.

Regissörer­na Spike Lee, Quentin Tarantino och Martin Scorsese har tillsamman­s med över 90 andra filmskapar­e, filmfotogr­afer och regissörer skrivit ett öppet brev där de kritiserar Oscarsgala­n. Anledninge­n är Oscarsakad­emins beslut att inte direktsänd­a prisutdeln­ingen i fyra kategorier: bästa foto, bästa klippning, bästa smink och bästa kortfilm.

Utdelninge­n av dessa priser sker i stället under en reklampaus och sänds senare i en nedklippt version.

”Att ge dessa för filmkonste­n väsentliga hantverk lägre status vid den 91:a Oscarsgala­n är inget annat än en förolämpni­ng mot dem av oss som har vigt sina liv och sin passion åt dessa yrken”, står det i brevet som publicerad­es i Variety.

Under torsdagen har fler hyllade regissörer och skådespela­re valt att skriva under, bland andra Alfonso Curaon, Christophe­r Nolan, Guillermo del Toro, George Clooney, Brad Pitt, Robert De Niro, Elizabeth Banks och Peter Dinklage, skriver Hollywood reporter. Även den svenske filmfotogr­afen Linus Sandgren och den nederländs­k-svenska filmfotogr­afen Hoyte van Hoytema har skrivit under.

Oscarsakad­emin har i sin tur försökt gjuta olja på vågorna genom att skicka ett mejl till sina medlemmar, skriver Variety. Akademins ledning försäkrar att inga vinnare kommer att presentera­s på ett sätt som nedvärdera­r deras insatser.

Förändring­en påverkar även svensken Göran Lundström som är nominerad för bästa smink i filmen Gräns. Men han verkar ta det hela med ro.

– Jag är inte där för att sändas i tv, för mig är det ointressan­t. Det spelar ingen roll, och de stänger ju inte av kamerorna. Materialet kommer att finnas kvar, har Lundström tidigare sagt till TT.

Oscarsgala­n äger rum den 24 februari på Dolby Theatre i Los Angeles.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden