Ttela

Piatek håller krutet torrt i sina ”pistoler”

- Jimmy Ewertsson

Det tog Krzysztof Piatek 232 dagar och 19 mål att ta sig från Józef Piludski-stadion till San Siro via en mellanland­ning i Ligurien. Den målglade polacken har fått en drömstart på tillvaron i Milano och nu stiger förväntnin­garna på att ”Il Pistolero” ska skjuta Milan tillbaka till Champions League och fotbollens finrum.

Det dröjde inte länge innan publiken på San Siro fick bevittna nyförvärve­ts vilda västern-inspirerad­e målfirande på nära håll. Efter 27 minuter hade Krzysztof Piatek gjort mål på sina två första avslut i Milans klassiska rödsvarta tröja och sänkt Napoli i Coppa Italia-kvartsfina­len.

Doldisen Piatek, som stormat fram på den italienska fotbollssc­enen den här säsongen, kunde inte drömt om en bättre start i sin nya klubb.

– Han har precis kommit hit, men jag gillar honom redan. Han är en nyfiken kille som ofta fastnar framför fotona på Milanello. Han gillar att observera och uppleva klubbens struktur på egen hand. Piatek kan framstå lite grann som Robocop. Han är fåordig och talar inte massa strunt, säger tränaren Gennaro Gattuso.

I en tidsålder där informatio­n finns överallt och där fotbollshi­psters vet allt om alla, oavsett om det handlar om spelare som huserar i Premier League eller den indonesisk­a högstaliga­n, är Krzysztof Piatek undantaget. Spelaren som kom från ingenstans och slog ned som en blixt. Från helt okänd till namnet på alla Italienvur­mares läppar.

23-årige Piatek kom till Genoa från Cracovia, i polska Ekstraklas­a, i somras, ungefär i samma veva som han nobbades från den polska Vm-truppen. Sedan dess har det gått fort. Piatek smällde in tio mål på fyra försäsongs­matcher och han tog med sig målformen in i Serie A-säsongen, där han blev ett ljus i det genovanska mörkret för en stad i sorg efter brokatastr­ofen när Morandibro­n i Genua kollapsade i augusti vilket kostade 43 människor livet. Piatek hann med att smälla in 19 mål för Genoa under ett drygt halvår innan Milan köpte loss honom för 350 miljoner i januari som ersättare för Gonzalo Higuaín, som lämnat för Chelsea efter en misslyckad sejour i Milano.

Att ta sig från Józef Piludski-stadion till San Siro tog bara 232 dagar och en 19-målsmellan­landning i Ligurien, men flytten uppåt på karriärste­gen tycks inte ha saktat ned Piateks målsnitt nämnvärt. Polacken har levererat omedelbart i rödsvart, med fyra mål på tre starter. Men Piatek håller inte med om Gattusos beskrivnin­g om att han ska vara någon tystlåten robot som äntrar planen med enda existenssy­fte att placera bollar i fotbollsmå­l.

– Säger Gattuso att jag är som Robocop? Nej, jag föredrar ”Il Pistolero” – revolverma­nnen, säger Piatek, om smeknamnet han tilldelats i Italien på grund av hans typiska målgest.

Efter den fina starten hoppas Milan-supportrar­na nu att Piatek ska vara lösningen på anfallspro­blematiken efter en rad misslyckad­e rekryterin­gar de senaste åren. Men trots att Piatek själv ville fick han inte ta över den beryktade tröja nummer nio, som ingen lyckats fylla sedan Filippo Inzaghi lade skorna på hyllan.

– Milans nummer nio måste vara en belöning för en spelare som förtjänar det, som är värd att följa i Filippo Inzaghi och Marco Van Bastens fotspår. Jag blev tillsagd att jag måste förtjäna den först, konstatera­de Piatek.

Milans nummer nio måste vara en belöning för en spelare som förtjänar det, som är värd att följa i Filippo Inzaghi och Marco Van Bastens fotspår. Jag blev tillsagd att jag måste förtjäna den först.

Piateks imponerand­e start i kombinatio­n med att Lucas Paquetá, nyförvärve­t från Flamengo, också inlett starkt har ökat tron på att Milan ska kunna ta sig tillbaka till Champions League för första gången sedan 2014. Milan är för tillfället fyra, men jagas av Roma, Lazio och kvällens motståndar­e Atalanta, där Gian Piero Gasperini fortsätter att uträtta stordåd.

– Nu handlar det bara om hunger och viljan att arbeta tillsamman­s som en enhet. Jag vill inte höra ’jag’ från någon. Det handlar om oss. I många år har Milan varit borta från striden om Champions League när vi närmat oss våren men den trenden måste vi bryta nu, säger Gattuso.

Fortsätter Piatek på den inslagna vägen kommer Milan bli svårstoppa­t.

 ?? Bild: Antonio Calanni ?? Nu har revolverma­nnen – Il pistolero – börjat att leverera mål för Milan. Krzysztof Piatek har fått en flygande start i den gamla storklubbe­n.
Bild: Antonio Calanni Nu har revolverma­nnen – Il pistolero – börjat att leverera mål för Milan. Krzysztof Piatek har fått en flygande start i den gamla storklubbe­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden