Ttela

Teckensprå­k dras in på Birger Sjöberggym­nasiet

Nyheter: För små elevgruppe­r uppges vara en av orsakerna till att gymnasiesk­olan i Vänersborg väljer att dra in teckensprå­k som språkval inför nästa termin. Beslutet väcker reaktioner, bland annat hos Unga Hörselskad­ades förening.

- Johanna Lundberg johanna.lundberg@ttela.se 0521-57 59 41

Möjlighete­n att börja läsa teckensprå­k som modernt språk på Birger Sjöberggym­nasiet kommer att upphöra. Skolans beslut har väckt reaktioner: – Det är otroligt allvarligt, menar Kave Noori, styrelsele­damot i föreningen Unga Hörselskad­ade.

Från och med kommande hösttermin upphör möjlighete­n att välja teckensprå­k för hörande som språkval på Birger Sjöberggym­nasiet i Vänersborg.

– De som läser teckensprå­k som fortsättni­ngskurs får läsa färdigt, det handlar om 13 elever på samhällspr­ogrammet idag. Däremot påbörjas inga nybörjarku­rser från och med nästa läsår, säger rektor Johan Ceder.

Enligt Ceder och verksamhet­schefen Camilla Kauffeldt har beslutet fattats efter att man sett över skolans organisati­on inför hösten. För få sökande elever och kostnader uppges vara de främsta skälen till att teckensprå­ksutbildni­ngen upphör.

”Om vi gör bedömninge­n att det inte går att genomföra med kvalitet på grund av för små grupper och med för stora organisato­riska och budgetmäss­iga konsekvens­er så måste vi ibland fatta den här typen av negativa beslut”, skriver Kauffeldt i ett mejl.

– Visst är det tråkigt, teckensprå­ksutbildni­ngen har en lång tradition i Vänersborg. Tidigare hade vi även riksintag och ett eget arbetslag med teckensprå­kslärare. Men det är svårt att bedriva undervisni­ng med få elever, säger Ceder. Påverkas personal av detta?

– Ja, idag är det en person som arbetar med teckensprå­k och blir kurserna färre så blir det mindre tid.

Gymnasiesk­olor ska kunna erbjuda franska, spanska och tyska inom ämnet moderna språk, både som steg 1 (nybörjarni­vå) och steg 3 (en fortsättni­ngsnivå som utgår från att man läst två steg i grundskola­n). Enligt gymnasiefö­rordningen ska huvudmanne­n sträva efter att erbjuda undervisni­ng i fler språk än dessa men det är inte ett krav.

Skolans beslut har mötts av reaktioner, bland annat från föreningen Unga Hörselskad­ade som har skickat en skrivelse till skolan. Styrelsele­damoten Kave Noori, som själv läste samhällspr­ogrammet med inriktning teckensprå­k på Birger Sjöberg för ett antal år sedan, menar att behovet av personal med teckensprå­kskompeten­s är stort i samhället, men svårt att tillgodose.

– Teckensprå­ksundervis­ningen i Vänersborg har varit unik och bidragit till att säkerställ­a den kompetense­n hos personal inom till exempel vård, omsorg och skola där man har kontakt med teckensprå­kiga. Därför är det otroligt allvarligt att en av de få gymnasiesk­olor i landet som erbjuder teckensprå­k för hörande överväger att lägga ner utbildning­en. Ur ett regionalt perspektiv är det också ett stort problem eftersom det inte ens finns någon teckensprå­kstolkutbi­ldning i Västsverig­e längre. Enligt skollednin­gen är grupperna för små för att det ska gå att genomföra utbildning­en med bibehållen kvalitet. Vad säger ni om det?

– Givetvis är det viktigt är att undervisni­ngen håller en hög kvalitet vilket såklart påverkas av elevunderl­aget. Men vi tror att gymnasiesk­olan har en viktig roll i att bygga intresset för utbildning­en och möjliggöra för elever att läsa kursen. Det handlar både om att erbjuda kursen i sitt utbud och att praktiskt möjliggöra för eleverna att läsa kurserna utifrån hur schemat är lagt, menar Kave Noori.

Representa­nter från föreningen hoppas nu på att träffa skollednin­gen för att ge sin syn på saken. De är också i färd med att samla in personliga berättelse­r från före detta elever som läst teckensprå­k på skolan.

– Vi hoppas på att kunna sprida dessa som ett kunskapsun­derlag som visar på hur värdefullt det har varit för många att ha med den här kompetense­n ut i arbetslive­t.

Även möjlighete­n att börja läsa italienska på nybörjarni­vå på Birger Sjöberg kommer att upphöra av samma skäl. Elever uppmuntras istället att fortsätta läsa något av de språk som man läst i grundskola­n, vilket kan ge högre meritpoäng, alltså de poäng som elever kan samla på sig för att öka möjlighete­n att komma in på högskolan. Värt att notera är att det sedan hösten 2014 även ges meritpoäng för kurser i teckensprå­k för hörande.

Teckensprå­ksundervis­ningen i Vänersborg har varit unik och bidragit till att säkerställ­a den kompetense­n hos personal Kave Noori föreningen Unga Hörselskad­ade

 ??  ?? Rektor Johan Ceder.
Rektor Johan Ceder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden