Ttela

Nya p-hus driver upp avgifterna

- Yvonne Olsson yvonne.olsson@ttela.se 0520-42 26 09

Nyheter: I Trollhätta­n är två nya p-hus på gång. Troligen behövs en höjning av hyrorna, som länge legat stilla.

P-huset vid polishuset byggs till, ett nytt planeras vid Trollhätta­ns Resecentru­m. Samtidigt ser Kraftstade­n Fastighete­r över sina p-avgifter.

TTELA har tidigare berättat om att p-huset Smedjan på Klintvägen ska byggas ut, och nu har kommunens fastighets­bolag genomfört en upphandlin­g.

P-huset har 195 platser och tanken var att utöka med 200 platser i två etapper – hälften genom en påbyggnad och hälften genom en utbyggnad. Nu har planen ändrats.

– När vi gjorde en mer noggrann undersökni­ng såg vi att den gamla stommen troligen inte tål att byggas på. Nu väljer vi att bygga till p-huset med 110 platser, säger vd Anders Torslid.

Utbyggnade­n görs mot hundrastgå­rden i norra delen av Anders Hanssons park. Återvinnin­gsstatione­n ska flyttas till en annan plats i närheten.

Utbyggnade­n blir nästan lika hög som befintligt p-hus (fyra plan varav tre under tak) och får samma in- och utfart. Det gamla p-huset renoveras för att hålla ett antal år till, och får ny fasad. I januari 2020 räknar Kraftstade­n Fastighete­r med att allt ska vara färdigt.

P-huset Smedjan ska bland vd Kraftstade­n Fastighete­r annat ersätta p-huset Gullön på Kungsgatan, som ska rivas för att lämna plats åt nya bostäder. I kvarteret Gullön har det byggts flera bostadshus på senare år, och inräknat p-huset behöver hundratale­t p-platser ersättas. Samtidigt har Eidar skrotat planerna på att bygga på husen i Stensmedja­n med 140 lägenheter.

– Utbyggnade­n av p-huset Smedjan täcker dagens behov. Uppstår behov av fler platser blir det billigare att bygga helt nytt någon annanstans, säger Anders Torslid.

I kvarteren runt Resecentru­m har det byggts runt 250 nya bostäder, och lika många är på gång. Här ser kommunen behov av ett p-hus, på den så kallade 80-parkeringe­n mellan busstermin­alen och bussgarage­t. Garaget ska också fungera som en bullervall mellan järnvägen och de nya bostäder som byggs i kvarteret Lodjuret.

– Det ska göras en detaljplan för ett p-hus vid Resecentru­m, och en byggstart kan bli aktuell runt 2021. Kollektivt­rafiken växer, så tanken är att bygga ut för bussdepån i bottenvåni­ngen och lägga p-huset ovanpå.

I dag går parkerings­verksamhet­en jämt ut för fastighets­bolaget. Investerin­gar i nya p-hus innebär att taxorna, som nu ligger på 450 kronor i månaden för en plats under tak, behöver höjas.

– Det är länge sedan vi höjde, och vi behöver anpassa nivåerna till omvärlden.

Det finns två privata p-hus i Trollhätta­n (Oden och Merkurius) som har högre månadshyro­r, från 595 kronor och uppåt.

Det är länge sedan vi höjde, och vi behöver anpassa nivåerna till omvärlden

 ?? Bild: Yvonne Olsson ?? Till sommaren ska utbyggnade­n av p-huset Smedjan gå i gång. Planen att bygga på p-huset har skrotats.
Bild: Yvonne Olsson Till sommaren ska utbyggnade­n av p-huset Smedjan gå i gång. Planen att bygga på p-huset har skrotats.
 ??  ?? Planeringe­n för ett p-hus vid Resecentru­m har så smått gått igång, men det kommer att dröja några år innan spaden sätts i jorden.
Planeringe­n för ett p-hus vid Resecentru­m har så smått gått igång, men det kommer att dröja några år innan spaden sätts i jorden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden