Ttela

Kvinnor får en tredjedel mindre i pension

Kvinnor får mer än en tredjedel mindre i pension än vad män får. I snitt får en kvinna 6 500 kronor mindre i månaden i pension. Värsta pensionstj­uven är allt deltidsarb­ete som suger ut kvinnors livstidsin­komst och pensioner.

- Marie Kennedy marie.kennedy@gp.se

Nyheter: Deltidsarb­ete är den värsta pensionstj­uven för kvinnor. I snitt får kvinnor 6 500 kronor mindre i månaden än männen.

Framöver förväntas det att fler av dagens ungdomar ska arbeta längre upp i åldrarna och gå i pension senare i livet, eftersom medellivsl­ängden har ökat. Minst 40 år i yrkeslivet ska fylla på pensionsko­ntot, så att man ska kunna få en dräglig pensionärs­tillvaro. Pensionssy­stemet är könsneutra­lt och reglerna är lika både för män och kvinnor – ändå får kvinnor så mycket lägre pensioner än männen.

– Tyvärr är problemet ganska enkelt. Kvinnor har en mycket lägre livsinkoms­t än män. I själva pensionssy­stemet finns det inget som missgynnar kvinnor, tvärtom så är det en ganska stor förstärkni­ng av lågavlönad­es pension som tas ut via skatten, som i första hand går till kvinnor. Det är inte pensionssy­stemet som är fel, utan svaret är så enkelt att kvinnor har sämre betalt, säger Staffan Ström, pensionsek­onom på tjänstepen­sionsföret­aget Alecta.

Det är inte pensionssy­stemet som är fel, utan svaret är så enkelt att kvinnor har sämre betalt Staffan Ström pensionsek­onom på Alecta

2017 var den ovägda löneskilln­aden mellan kvinnor och män 11,3 procent enligt Medlingsin­stitutet. Men fortfarand­e är det kvinnor som i högre grad arbetar i branscher där lönerna är låga, framför allt inom vård och omsorg. Löneutveck­lingen släpar efter, och kvinnor jobbar deltid och vabbar i mycket högre utsträckni­ng än män.

– De här sakerna tillsamman­s gör att kvinnor under hela livet får en mycket lägre sammanlagd inkomst än män. Pensionen är bara en spegling av den inkomst man haft, och då blir pensionen lägre, säger Staffan Ström.

I dag går sju av tio medlemmar inom Kommunal i pension som garantipen­sionärer på grund av att de varit hemma med barn och arbetat deltid, enligt Lo-ordförande Karl-petter Thorwaldss­on.

Garantipen­sionen är till skydd för den som haft för låg inkomstgru­ndad pension under livet (se faktaruta).

– Det är oftast kvinnorna som är hemma med barnen eller går ner i arbetstid. Redan där förlorar man avsättning­ar, framför allt till den allmänna pensionen men också till tjänstepen­sionen, säger Annamaria Carlsgård, ombudsman på Kommunal och pensionsex­pert.

Inom Kommunals avtalsområ­den finns bland andra undersköte­rskor och vårdbiträd­en. Grupper som ofta är hemma och tar hand om barnen, och inte kommer ut och jobbar heltid förrän sent i yrkeslivet.

– Det är svårt att få fast anställnin­g, och dessutom är den ofta på deltid. Då får man ett lägre löneintjän­ande under hela sitt arbetsliv, och som pensionär får man låg pension och delvis garantipen­sion och bostadstil­lägg, säger Anna-maria Carlsgård.

Kvinnor får i snitt 6 500 kronor mindre i pension än män, visar uppgifter från Pensionsmy­ndigheten.

– Det är viktigt att lyfta fram att föräldrale­digheten är pensionsgr­undande och att några få års deltidsarb­ete

inte påverkar pensionen. Och under barnets fyra första år har den förälder som har lägst inkomst rätt till så kallade barnårsrät­ter, som ger extra pengar till pensionen, säger Agneta Claesson, pensionsex­pert på Pensionsmy­ndigheten.

Men om kvinnor sedan blir kvar i deltidsarb­ete med 50 eller 80 procent av lönen i upp till tio års tid eller mer efter småbarnsår­en kommer det att ge stora effekter på livstidsin­komsten – och pensionen.

Så vad kan då dagens unga kvinnor göra för att höja sina pensioner?

Först och främst ska man gå in på Min Pension, kolla in sin pensionspr­ognos och skaffa sig en bild av hur ens ekonomi kommer att bli som pensionär. Om man inte gillar vad man ser kanske man får överväga att byta yrke, och tuffa till sig i löneförhan­dlingar, eller sluta arbeta så mycket deltid.

– Det finns all anledning att fundera på sin pension när man är yngre och mitt i livet. Om man pensionsmä­ssigt vill utjämna skillnaden så kan mannen, om han tjänar mest, föra över sin premiepens­ion på 2,5 procent till kvinnan. Detta är inget man kan göra när det är dags för pension, utan det måste göras löpande, säger Agneta Claesson.

Den 30 april är sista dagen att anmäla överföring av premiepens­ionen för att det ska slå igenom 2019.

Varje år föds det 115 000 till 120 000 barn i Sverige, enligt Socialstyr­elsen. Det innebär att 230 000 till 240 000 män och kvinnor blir föräldrar för första gången eller igen.

Men av landets nära 5,9 miljoner människor som arbetar och sätter av pengar till pensionen är det bara cirka 11 500 personer, som för över sin premiepens­ion på sin partner.

50 procent av alla äktenskap slutar i skilsmässa, enligt statistik från Statistisk­a centralbyr­ån. Då kan en överföring av premiepens­ionen bli en viktig del av kvinnas pension.

 ??  ?? Christina Petersen, 53 år, Trollhätta­n, här med barnbarnen Olivia och Oliwer: – Jag jobbar heltid inom vården, är undersköte­rska. Deltid är inte aktuellt, inkomstmäs­sigt. Visst funderar jag då och då på att jag borde pensionssp­ara, men pengarna ska räcka till mycket redan i dag. Och det är ingen idé att oroa sig i onödan. Dessutom vet ju ingen hur pensionssy­stemet kommer se ut och vad som finns kvar den dagen det är dags för mig att gå i pension. Om jag nu kommer att orka arbeta fram till pensionsål­dern, det jobb jag har sliter hårt på kroppen.
Christina Petersen, 53 år, Trollhätta­n, här med barnbarnen Olivia och Oliwer: – Jag jobbar heltid inom vården, är undersköte­rska. Deltid är inte aktuellt, inkomstmäs­sigt. Visst funderar jag då och då på att jag borde pensionssp­ara, men pengarna ska räcka till mycket redan i dag. Och det är ingen idé att oroa sig i onödan. Dessutom vet ju ingen hur pensionssy­stemet kommer se ut och vad som finns kvar den dagen det är dags för mig att gå i pension. Om jag nu kommer att orka arbeta fram till pensionsål­dern, det jobb jag har sliter hårt på kroppen.
 ?? Bild: Monica Sahlback ??
Bild: Monica Sahlback
 ??  ?? Madelene Skogholm, 36 år, Trollhätta­n: – Jag pensionssp­arar och arbetar heltid som boendestöd­spedagog. Just att arbeta så mycket det bara går är viktigt för den framtida pensionen har jag förstått, framför allt för oss kvinnor. Lika viktigt borde det vara att höja kvinnors löner kan jag tycka. Löneskilln­aderna mellan män och kvinnor är för stora.
Madelene Skogholm, 36 år, Trollhätta­n: – Jag pensionssp­arar och arbetar heltid som boendestöd­spedagog. Just att arbeta så mycket det bara går är viktigt för den framtida pensionen har jag förstått, framför allt för oss kvinnor. Lika viktigt borde det vara att höja kvinnors löner kan jag tycka. Löneskilln­aderna mellan män och kvinnor är för stora.
 ??  ?? Erika Karlsson, 31 år, Trollhätta­n: – Än så länge har jag inte gjort något aktivt val när det gäller pensionssp­arande, men jag funderar på det. Själv arbetar jag heltid på Högskolan Väst (universite­tsadjunkt) och tycker det är bra att skillnaden mellan män och kvinnors pensioner lyfts fram, inte minst ur ett jämställdh­etsperspek­tiv.
Erika Karlsson, 31 år, Trollhätta­n: – Än så länge har jag inte gjort något aktivt val när det gäller pensionssp­arande, men jag funderar på det. Själv arbetar jag heltid på Högskolan Väst (universite­tsadjunkt) och tycker det är bra att skillnaden mellan män och kvinnors pensioner lyfts fram, inte minst ur ett jämställdh­etsperspek­tiv.
 ??  ?? Mikaela Isaksson Grossi, 48 år, Trollhätta­n: – Att jobba heltid och pensionssp­ara känns som ett måste för att få ihop till en pension som det ska gå att leva på. Så det gör jag. Jag är förskollär­are.
Mikaela Isaksson Grossi, 48 år, Trollhätta­n: – Att jobba heltid och pensionssp­ara känns som ett måste för att få ihop till en pension som det ska gå att leva på. Så det gör jag. Jag är förskollär­are.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden