Ttela

Vilka är ansvariga under mandatperi­oden?

Fram tornar en politik där riktningen är vald av politiker som inte utför, och där utförandet görs av politiker som inte har valt riktning. En motsättnin­g som inte är främmande vid val runtom i Europa, men som svenska väljare inte kan tänkas känna igen.

- Joakim Rönnbäck Liberala Nyhetsbyrå­n

Med januariöve­renskommel­sen väntar förändring­ar på tunga politikomr­åden.

Men vem kommer att vara ansvarig för mandatperi­odens viktigaste reformer? I ett regeringss­amarbete där hälften av partierna pekar ut riktningen och den andra hälften står för grovgörat i regering blir det svårt för väljarna att bedöma vem som ska ställas till svars för vad.

134 dagar efter riksdagsva­let röstades den sittande vänsterreg­eringen tillbaka efter ett sakpolitis­kt samarbete med C och L. Samtidigt tillkännag­av statsminis­ter Stefan Löfven (S) stora omläggning­ar av bland annat skatte-, arbetsmark­nads- och bostadspol­itiken. Många av förändring­arna står långt till höger om vad de rödgröna partierna hade lovat i valet.

Komikern Jesper Rönndahl frågade rentav om det rörde sig om en sossereger­ingsförkla­ring eller en sjuårig Carl Bildts önskelista till tomten. (Svenska nyheter 25/1)

Sedan januariöve­renskommel­sen tillkännag­avs har det hetat att Stefan Löfvens sakpolitis­ka kompromiss­er har tjänat ett större strategisk­t mål: blockpolit­ikens upplösning. Maktpoliti­ken förskjuts och Socialdemo­kraterna ser ut att få andra frihetsgra­der än vad som har gällt när block stått mot block. Detta skifte sträcker sig dock längre än till politikens innehåll, samarbetet­s konstrukti­on sätter också väljarkåre­n i en ny situation.

I en krönika i Affärsvärl­den (30/1) beskriver den tidigare socialdemo­kratiske statssekre­teraren Stefan Stern att regeringsm­akten beskär den sakpolitis­ka makten. C och L har med överenskom­melsen bestämt riktningen för vänsterreg­eringens politik, samtidigt som de själva står utanför regeringen. Om de därtill vill uppfattas som mer än stödpartie­r kan de enligt Stern även väntas rösta med den övriga opposition­en i frågor som ligger utanför överenskom­melsens 73 punkter.

Samtidigt vore det missvisand­e att hävda att Jan Björklund eller Annie Lööf ensamma bestämmer i Stefan Löfvens Sverige. Riksdagen må bestämma planen, men under genomföran­det spelar fortfarand­e den av S och MP styrda regeringen en avgörande roll.

Samma liberala partier som med statsminis­teromröstn­ing som trumf på hand har förhandlat fram politikens inriktning kan därför tänkas ha det svårare när utredninga­r mejslas fram, lagar skrivs och propositio­ner räknas på. Den liberala halvan av regeringsu­nderlaget får här se sig rejält missgynnad vad gäller tillgång till personal och andra utrednings­resurser.

Många av förändring­arna står långt till höger om vad de rödgröna partierna hade lovat i valet

Den väljare som med valsedel i hand vill ge sin dom över den förda politiken vid nästa val har en svår uppgift. Var det politiska ansvaret ligger riskerar att bli svårbestäm­t.

Politiken måste nu granskas med detta för ögonen. Vem styr vad under kommande år?

 ?? Bild: Stina Stjernkvis­t/tt ?? Valdebatt i september 2018. Vem bestämmer nu – egentligen?
Bild: Stina Stjernkvis­t/tt Valdebatt i september 2018. Vem bestämmer nu – egentligen?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden