Ttela

Karin Pihl: Lösningen på stora skolkrisen – plugga mer!

- Karin Pihl Liberala Nyhetsbyrå­n

Den ökade ojämlikhet­en i skolan har två standardfö­rklaringar. Den ena rör pengar. I höstas fick de svenska skolorna en jämlikhets­miljard att dela på av dåvarande utbildning­sministern Gustav Fridolin (MP). Men Sverige är ett av de länder som lägger mest pengar på utbildning. Uppenbarli­gen hjälper det inte.

Den andra syndabocke­n är det fria skolvalet. Valfrihete­n gör att högprester­ande elever kan välja bort dåliga skolor. Kvar blir de svaga eleverna, som går minste om den positiva effekt det innebär att ha blandade klasser. Den förklaring­en är lika tveksam som den första. Även om det fria skolvalet inte minskar skillnader­na mellan grupper hade ett system baserat på närhetspri­ncipen inte heller skapat blandade klasser, på grund av bostadsseg­regationen.

För att vända utveckling­en måste man förstå orsakerna bakom den ökade ojämlikhet­en. En anledning till att skillnader mellan olika grupper ökar är den moderna pedagogike­n. När katederund­ervisning byts ut mot individbas­erad kunskapsin­hämtning framför datorn kommer akademiker­flickor att gynnas, och pojkar från arbetarhem att missgynnas.

En annan, avgörande förklaring har med de senaste årens stora invandring att göra. Enligt en ny rapport från Svenskt Näringsliv är det stor skillnad mellan elever som nyligen invandrat till Sverige, och elever som är födda i Sverige eller kom hit före skolstart.

Att det är så är inte konstigt. Nyanlända måste lära sig språket och har ofta inte tillräckli­ga kunskaper med sig från hemlandet. Förutsättn­ingarna för att gå ut grundskola­n med gymnasiebe­hörighet är givetvis mycket sämre. Så kommer det att vara, oavsett hur mycket pengar staten fördelar till kommunerna, eller om kommunerna skulle börja tvångsplac­era elever.

En annan, avgörande förklaring har med de senaste årens stora invandring att göra

Lösningen är en annan. Det handlar om att plugga. Den elev som håller på att lära sig svenska och har få studietimm­ar med sig från hemlandet måste studera mer. Att förlänga skolplikte­n till 18 års ålder och att korta sommarlove­n, som Svenskt Näringsliv föreslår, är en bra idé. Kvalitativ läxhjälp, att involvera föräldrarn­a i barnens studier och att motivera ungdomarna genom tydlig yrkesvägle­dning är andra sätt att öka nyanlända elevers studieresu­ltat.

Att förbjuda det fria skolvalet, eller att satsa ytterligar­e en tillfällig miljard på jämlikhet, kommer inte att rädda någons betyg. Att stötta elevers flit och ambition kommer dock att leda till bättre resultat. Det är en god nyhet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden