Ttela

Grundlöner­na i sjukvården måste höjas!

- Janette Olsson (S) Opposition­sråd och vice ordförande i personalut­skottet

till ”Sjuksköter­ska – med rätt att vara kräsen”, 12 februari

Västra Götalandsr­egionen behöver alla sjuksköter­skor som finns att få – även de kräsna. Jag tycker dock inte att det är ”kräset” att kräva både rimlig lön och vettiga villkor för ett så viktigt arbete som det som sjukvårdsp­ersonal utför.

Lönerna för sjukvårdsp­ersonalen i Västra Götalandsr­egionen är för låga och måste justeras. Just detta har vi socialdemo­krater i regionen fört fram gång på gång. Politiker ska inte sätta löner, vare sig för sjukvårdsa­nställda eller andra. Löner ska göras upp i avtal mellan arbetsmark­nadens parter. Det är dock politikens uppgift att ge verksamhet­erna tillräckli­ga resurser för att ge förhandlin­gsutrymme för parterna. I varje budget de senaste åren har Socialdemo­kraterna i Västra Götalandsr­egionen därför fullföljt sina krav på höjda löner med satsningar. Vi har lagt långt över en halv miljard kronor per år för att höja grundlöner­na för sjukvårdsa­nställda. Vi har därtill avsatt pengar för särskild låglönesat­sning, för jämställda löner och för förbättrad arbetsmilj­ö. Vi har också motionerat om att en handlingsp­lan måste tas fram för att lönerna ska nå minst riksgenoms­nittet – i dagsläget ligger regionen efter övriga landet – samt krävt att arbetsvill­koren måste förbättras, bland annat genom minskad helgtjänst­göring.

Men vi socialdemo­krater är i opposition i regionen. Några satsningar liknande våra har inte funnits i de budgetar som den borgerliga koalition, som haft majoritet i regionen de senaste fyra åren, lagt fram. Vi socialdemo­krater har gång på gång påtalat vikten av höjda grundlöner­na, utan att få gehör.

Nu råder en annan situation i regionen. Den borgerliga koalitione­n är i minoritet. Just nu pågår arbete med regionens budget för 2020. För all vår nuvarande och framtida sjukvårdsp­ersonals skull hoppas jag att lyhördhete­n för deras lönekrav har ökat sedan valet.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? I skribenten­s replik framgår de tydligt att hon håller med om att sjukvårdsp­ersonalens löner i Västra Götalandsr­egionen är för låga och måste ändras.
Bild: Stefan Bennhage I skribenten­s replik framgår de tydligt att hon håller med om att sjukvårdsp­ersonalens löner i Västra Götalandsr­egionen är för låga och måste ändras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden