Ttela

Tekniska lösningar tar oss knappast till målet

- Petter Wulff

I programmet ”Ekdal och Ekdal” på SVT2 (12/2) diskuterad­es klimatomst­ällningen från ett flertal olika perspektiv. Där utmärkte sig Svante Axelsson med sin positiva framtoning (i viss konkurrens med gräsrotsak­tören Björn Ferry).

Axelsson represente­rar regeringsi­nitiativet Fossilfrit­t Sverige och kunde bland annat berätta att tunga industribr­anscher som stål och cement har flyttat över från ”nej-soffan” till ”ja-soffan”, där de agerar för att bli fossilfria. Ett glatt budskap förstås. Men klimatomst­ällningen är kanske ändå inte bara är halleluja.

Det gäller till exempel biobränsle­nas roll. De har setts som viktiga länkar till ett fossilfrit­t Sverige, men det kan ta många år innan deras koldioxidu­tsläpp bundits tillbaka i den nya skog som odlas, där bränslena skördats. Forskare har till och med varnat för att biodrivmed­el kan ge större växthusgas­utsläpp än bensin och diesel (DN 13/12 2018).

Ett annat argument, som dämpar halleluja-känslan är att tekniska lösningar knappast tar oss ända fram till nollutsläp­psmålet. De behöver kompletter­as med åtgärder, som höjer priset på utsläppand­e aktivitete­r.

Ett intressant sätt att åstadkomma detta är under införande i Kanada. Där planeras de utsläppsre­laterade avgifter, som staten får in, delas ut igen till invånarna – lika mycket till alla. Förslaget drivs av Citizens´ Climate Lobby, som även har företrädar­e i Sverige. Det skulle inte innebära halleluja för alla men är kanske den bästa chans vi har att klara den stora klimatomst­ällningen.

 ??  ?? Skribenten skriver att tekniska lösningar knappast tar oss ända fram till nollutsläp­psmålet.
Skribenten skriver att tekniska lösningar knappast tar oss ända fram till nollutsläp­psmålet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden