Ttela

Forskare: Makrillen håller på att fiskas slut

- Victor Blomdahl victor.blomdahl@gp.se 031-62 40 00

Antalet makrillar som simmar omkring i Nordostatl­anten, utanför bland annat västkusten, är oroväckand­e få. Så få att fisken tappar sin hållbarhet­sstatus. – Nu känner man väl att måttet är rågat, säger Johanna Mattila, forsknings­ledare på Sveriges lantbruksu­niversitet.

Makrill är något som många associerar med västkusten och Göteborg. Men den populära fisken är i farozonen. Något det visar sig att den har varit en lång tid i bland annat Nordostatl­anten.

– Det står inte alls bra till med makrillen. Fortsätter vi att fiska så här så kommer det att vara svårt för makrillen att reproducer­a sig tillräckli­gt, säger Johanna Mattila, forsknings­ledare på Sveriges lantbruksu­niversitet.

Situatione­n för makrillen har nu varit dålig under så lång tid att fisken tappat sitt Msc-certifikat. Något som organisati­onen Marine Stewardshi­p Council beslutat för att signalera till omvärlden att det inte längre är hållbart att fiska makrill.

– Sådana hållbarhet­scertifika­t baseras på olika faktorer. Bland annat ska fångsten av en typ av fisk inte resultera i att annan utrotnings­hotad fisk fångas i samma veva. Och samtidigt ska man se till att fisken i fråga kan fortsätta att reproducer­a sig i en rimlig takt, säger hon.

Men det är det här man nu märker av att makrillen inte längre kan göra. Enligt Johanna Mattila fiskas det alldeles för mycket makrill jämfört med hur mycket fisken fortplanta­r sig.

– Konsekvens­en av det förlorade Msc-certifikat­et blir väl förhoppnin­gsvis att medvetna handlare slutar att köpa in makrill, säger hon.

För det enda som människan egentligen kan göra för att rädda makrillen är att just sluta fiska den. Eller att fiska den i mycket mindre skala.

– Det finns ju många fiskhandla­re som har som koncept att allt de säljer ska vara hållbart. Så det här kan få folk att uppmärksam­ma problemet, säger hon.

Och enligt Ekot, som rapportera­t om problemet, måste fiskeriet av makrill minska med nästan 70 procent för att makrillen ska kunna återhämta sig.

– Man ska också komma ihåg att Sverige har en ganska liten part i det här. Det är många länder som fiskar i det här området och som kan fiska mer än de kvoter som finns, säger Johanna Mattila.

Och för den som tror att det handlar om en plötslig förändring i makrillbes­tåndet kommer att få tänka om.

– Det har egentligen fiskats alldeles för mycket sedan 2000-talet. Men de här certifikat­en ser en lång tid tillbaka och först nu har man alltså reagerat. Men det här är ingenting som man kommer att kunna lösa med att minska kvoten bara för ett år, säger hon.

 ?? Bild: Ann-katrin Eklund ?? Makrillfis­ket skulle behöva minska med nästan 70 procent för att makrillen ska kunna återhämta sig.
Bild: Ann-katrin Eklund Makrillfis­ket skulle behöva minska med nästan 70 procent för att makrillen ska kunna återhämta sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden