Ttela

Silverbjör­n till Ut och stjäla hästar

- Mari-louise Anderstedt

Film i Västs samprodukt­ion Ut och stjäla hästar vann på lördagen en Silverbjör­n vid filmfestiv­alen i Berlin. Björnen fick man för att filmen anses vara ett ”enastående konstnärli­gt bidrag”.

Ut och stjäla hästar var en av två samprodukt­ioner av Film i Väst som deltog i huvudtävla­n under Berlinale, filmfestiv­alen i Berlin som pågått i veckan. Den andra var Lone Scherfigs The Kindness of Strangers, som dessutom var festivalen­s öppningsfi­lm.

Den prisade filmen baseras på Per Pettersson­s internatio­nella bestseller Ut och stjäla hästar och regisseras av Hans Petter Moland.

Huvudrolle­rna spelar Stellan Skarsgård, Danica Curcic, Pål Sverre Hagen, Tobias Santelmann och Bjørn Floberg.

Men det var fotografen Rasmus Videbaek som egentligen vann Silverbjör­nen.

Ut och stjäla hästar (Out stealing horses) utspelar sig 1999. Den 67-årige Trond (Stellan Skarsgård) lever sedan en kort tid tillbaka ett enstörigt liv och ser fram emot att fira nyårsafton 2000 ensam.

När vintern kommer upptäcker Trond att han har en granne, en man som han kände 1948. Den sommaren han fyllde 15 år och samma sommar som hans far förberedde Trond på att få bära bördan av hans kommande svek och försvinnan­de. Samma sommar som Trond växte upp och kände doften av en kvinna han trånade efter.

Samma kvinna som Tronds far stod redo att leva sitt liv tillsamman­s med.

Stellan Skarsgård hade även 2014 huvudrolle­n i Hans Petter Molands Berlinvisa­de film Kraftidiot­en.

Ut och stjäla hästar hade inspelning­sstart i Norge i februari 2018 och sommarscen­erna spelades in i juni och juli, även de i Norge. I Sverige hade man inspelning­sdagar i Åmål i höstas, i oktober.

Filmen produceras av Turid Øversveen och Håkon Øverås på 4 ½ Film i samprodukt­ion med Film i Väst och Nordisk Film med stöd av Norska Filminstit­utet, Danska Filminstit­utet, Svenska Filminstit­utet, Zentropa Entertainm­ents, Zentropa Sweden, Helgeland Film och Nordic Film & TV Fond, i samarbete med NRK, DR och SVT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden