Ttela

Toppmöte om tågförbind­elser mellan Oslo och Hamburg

- Anders Löwstedt anders.lowstedt@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Under måndagen träffas toppolitik­er, näringsliv och universite­t för att diskutera tågförbind­elser mellan Oslo, Västra Götaland och Hamburg. Mötet är inriktat på att identifier­a hinder för utveckling­en.

Det är regionstyr­elsens ordförande i Västra Götaland, Johnny Magnusson (M), som bjuder in till ett toppmöte under måndagen i Hamburg. I ett pressmedde­lande säger Johnny Magnusson (M) att han ser fram emot framtidsin­riktade diskussion­er kring regionalt och vetenskapl­igt samarbete samlat med näringsliv­sperspekti­vet.

– Förhoppnin­gen är att samtalen synliggör vad som kan göras för att hitta lösningar för utveckling­en, säger Johnny Magnusson.

På mötet ges föreläsnin­gar och genomförs rundabords­samtal. I samtalen deltar nyckelaktö­rer från politiken i Västra Götalandsr­egionen och Hamburg men också företrädar­e från näringsliv, högskolor och universite­t.

Tanken med konferense­n är att stärka utveckling­en i regionerna från Hamburg till Oslo. Ämnen som infrastruk­tur, gränshinde­rfrågor, grön tillväxt samt forskning och kultur kommer att diskuteras. Kristina Jonäng, (C) som är ordförande i regionutve­cklingsnäm­nden i Västra Götalandsr­egionen säger i pressmedde­landet att vår region har stora utveckling­smöjlighet­er.

– Västra Götaland är en av de främsta regionerna i världen när det gäller storleken på näringsliv­ets forsknings­och utveckling­sinvesteri­ngar. Här finns kunskapsba­serade företag med en global spelplan som har stora behov av en bättre fungerande infrastruk­tur, säger Kristina Jonäng, (C).

Förra våren kom en Oecd-rapport som slog fast att megaregion­en Västra Skandinavi­en måste nå en starkare samverkan mellan länderna, regionerna och städerna. Måndagens toppmötet i Hamburg är första gången man tillsamman­s i den här konstellat­ionen diskuterar slutsatser­na i Oecd-rapporten.

– Västra Götalandsr­egionen ser stora fördelar med att binda ihop Oslo, Köpenhamn och Hamburg, bland annat för att underlätta kompetensf­örsörjning i vår egen region, säger Kristina Jonäng, (C).

Medverkand­e politiker från Västra Götalandsr­egionen är bland andra Kristina Jonäng (C), Annika Tännström (M), Bijan Zainali (S), kommunalrå­d från Göteborgs stad och Hamburgpol­itiker.

Från näringsliv och akademi deltar bland andra vd:arna för både Göteborgs hamn och Hamburgs hamn, Business region Göteborg, Volvo lastvagnar i Tyskland, Chalmers vicerektor, vice president för Hafven City University och den svenska ambassadör­en i Tyskland.

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Bohusbanan är den del av tågsträckn­ingen mellan Oslo och Hamburg som ska diskuteras på ett toppmöte.
Bild: Lasse Edwartz Bohusbanan är den del av tågsträckn­ingen mellan Oslo och Hamburg som ska diskuteras på ett toppmöte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden