Ttela

Snabbare tåg till Oslo med vägtullar?

- Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se

Dubbelspår till Oslo är en plan som ligger långt fram i tiden. Men planerna skulle kunna snabbas på ordentligt om man tillåts använda tullavgift­erna på Svinesunds­bron. – Det kan bli tidigare, men det är en resa kvar där, säger Max Falk, infrastruk­turstrateg på Västra Götalandsr­egionen.

Stråket Göteborg-oslo är den tredje högst prioritera­de sträckan, efter ny stambana till Borås och fyrspår till Alingsås, hos regionen. Men trots det ligger satsningen ganska långt fram i tiden. Byggstart blir sannolikt inte tidigare än 2033.

Nu visar det sig att kan finnas en möjlighet till att skynda på arbetet ordentligt.

I dag tas en tullavgift ut för alla fordon som passerar Svinesunds­bron mellan Norge och Sverige. Avgiften betalar delvis av de drygt 600 miljoner kronor som bron kostade och snart är hela avgiften avbetalad.

Nu kollar tjänstemän­nen på Västra Götalandsr­egionen på om det går att fortsätta använda tullavgift­erna för att också finansiera dubbelspår­et.

– Det finns ett uppdrag att titta på om det är lagteknisk­t möjligt. Man gör något liknande nere i Österrike och Italien med Brennertun­neln där man har en avgift på ena sidan, säger Max Falk, infrastruk­turstrateg på Västra Götalandsr­egionen.

En sådan ändring kan eventuellt kräva att ett beslut klubbas igenom i norska Stortinget.

I både Sverige och Norge har man till viss del byggt ut dubbelspår­et redan i dag. På den svenska sidan sträcker det sig till Öxnered och på den norska sidan från Oslo till Sarpsborg. Det som saknas är ett dubbelspår mellan Öxnered och Halden.

– Kan vi få igång detta med en tullfinans­iering, då kan vi få det tidigare. För ett par år sedan gjorde vi en utredning som visade om allt gick som tåget skulle vi ha byggstart till 2025, säger Max Falk.

I dag åker ingen tåg mellan Oslo och Göteborg, eller nästan ingen i alla fall. Enligt regionen är andelen tågresor omkring en procent och bussresor omkring tre procent. Nästan alla tar bilen. Kanske för att en tågresa tar drygt fyra timmar.

Ett dubbelspår innebär att restiden blir under tre timmar. Dessutom finns ytterligar­e miljönytto­r, i synnerhet för godstrafik­en.

– Den stora vinsten med en bra järnväg är att vi kommer närmare Oslo. Till exempel om man tittar på hur många lastbilar som kör över Svinesunds­bron i dag så är det 2 700 lastbilar dagligen. 70 procent av dem kör tillbaka tomma, säger han.

 ?? Bild: Anders Löwstedt ?? Max Falk, infrastruk­turstrateg på Västra Götalandsr­egionen och säger att dubbelspår till Oslo är en plan som ligger långt fram i tiden. Men planerna skulle kunna snabbas på om tullavgift­erna på Svinesunds­bron tas i anspråk.
Bild: Anders Löwstedt Max Falk, infrastruk­turstrateg på Västra Götalandsr­egionen och säger att dubbelspår till Oslo är en plan som ligger långt fram i tiden. Men planerna skulle kunna snabbas på om tullavgift­erna på Svinesunds­bron tas i anspråk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden