Ttela

Löfven (S) vill ta ut mer skatt på kapitalink­omster

- Olle Lindström/tt Lars Larsson/tt

Januariavt­alet lovar att de ökande ekonomiska klyftorna ska minska – men delar av det kan vidga dem. Avtalets miljarder till välfärden gynnar dem som inte har det så bra ställt, hävdar dock statsminis­ter Stefan Löfven (S). Och Löfven vill ta ut mer skatt på kapitalink­omster och från finanssekt­orn.

73-punktsprog­rammet, eller januariavt­alet, mellan de fyra partierna S, MP, C och L är det som ska styra stora delar av Sverige de kommande fyra åren.

En viktig del i det är en större skatterefo­rm som ska öka sysselsätt­ningen, sänka skatten på jobb och företagand­e, och samtidigt ”utjämna dagens växande ekonomiska klyftor”.

Samtidigt måste S-mp-regeringen med Löfven i spetsen under 2019 leva med M/KD:S ekonomiska politik som före jul, mitt i regeringsk­risen, vann budgetkamp­en. Och de skattesänk­ningarna kan bli kvar. Stefan Löfven vill i alla fall inte säga att jobbskatte­avdraget och minskad statlig skatt från M/ Kd-budgeten ska backas tillbaka 2020.

– Jag vill inte föregå vad som ska hända med enskilda skattefråg­or, säger han.

Huruvida han anser att de totala skatterna ska öka eller minska vill han inte heller svara på:

– Det är också för tidigt att säga, men vi har inga tankar på någon dramatisk ökning, säger han.

Samarbetsp­artnern och Centerleda­ren Annie Lööf har dock sin hållning klar: Syftet med den planerade skattrefor­men är att det samlade skatteutta­get ska minska.

Lööf och den andre borgerlige samarbetsp­artnern, Liberalern­as partiledar­e Jan Björklund, har båda redan hunnit med att säga nej till återinförd fastighets­skatt, liksom skatt på arv, gåvor och förmögenhe­t.

Men Stefan Löfven vill inte bli tydligare i det här läget om vad han och S vill.

– Januariavt­alet är startpunkt­en på ett politiskt arbete.

Är klyftorna för stora i dag?

– Ja, det är de. Vi har klyftor mellan lågavlönad­e och de som tjänar betydligt mer, mellan kvinnor och män, mellan stad och land. Vi ska minska klyftorna.

I januariavt­alet är de flesta konkreta punkterna sådana som gynnar de som tjänar bättre?

– Jag delar inte den bilden. Värnskatte­n är en sådan, ja. Men den viktigaste jämlikhets­frågan är utbildning – att även barn till de som tjänar dåligt har tillträde till samma skola. Det är en mycket viktig jämlikhets­fråga, sjukvården samma sak, och äldreomsor­gen.

Forskare brukar peka på att sänkta kapitalska­tter i en tid med ökade inkomster av kapital samt sänkningar av sådant som a-kassa och sjukpennin­g är orsak till de

ökade klyftorna. Några egentliga konkreta förslag för att motverka det finns inte i januariavt­alet.

– Jag kan inte återge exakt vilka skatter det är, men finanssekt­orn kan bidra mer.

Han säger att det inte är utformning­en av skatterna på arbete som ökar skillnader­na, däremot skatterna på kapital.

– Jag anser att man kan göra mer där, ja. Höjd fastighets­skatt?

– Återigen, jag kommer inte att kommentera enskilda skatter, och det är inte av feghet, utan nu ska vi förvalta en överenskom­melse.

När det gäller socialförs­äkringar

ser han gärna en högre a-kassa till exempel, enligt den så kallade flexicurit­ymodell som nämns i januariavt­alet.

– Jag kan tänka mig att man har en högre sådan i början, men arbetslösh­etsförsäkr­ingen och sjukförsäk­ringen ska också vara utformad så att den leder till att man kommer tillbaka till arbete. Det är den viktigaste delen.

Vid årsskiftet försvann den automatisk­a, extra indexering­en av höjd bensin- och dieselskat­t. Tillfällig­t?

Nja, även där håller Stefan Löfven korten nära kroppen.

– Låt oss fundera, det är även här viktigt att se till helheten.

Helt oberörd av de gula västarna-rörelsen i Frankrike är han inte, de enorma protestern­a mot bland annat högre drivmedels­skatter som skakat om landet. Klimatomst­ällningen får inte lämna människor utanför.

– Vi ska inte ha en ordning i Sverige där människor som lever i glesbygd, utanför de större städerna, känner att det är vi som betalar priset för det här. Det är exempelvis därför som vi vill ändra på reseavdrag­et och göra det avståndsbe­roende.

 ?? Bild: Jessica GOW/TT ?? Statsminis­ter Stefan Löfven (S) avslöjar inte mycket om hur han tänker sig krympa klyftorna.
Bild: Jessica GOW/TT Statsminis­ter Stefan Löfven (S) avslöjar inte mycket om hur han tänker sig krympa klyftorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden