Ttela

Light-läsk kan öka risk för stroke

- Johan Nilsson/tt

Äldre kvinnor som dricker mycket sockerfri läsk bör kanske hålla nere sin konsumtion. Risken för stroke ser nämligen ut att öka, varnar forskare.

I syfte att hålla nere både vikten och sockerinta­get dricker många light-läsk i stället. På senare år har försäljnin­gen ökat kraftigt. Men dessa drycker, som innehåller artificiel­la sötningsme­del i stället för socker, ser ut att öka risken för andra sjukdomar, som stroke.

Det varnar amerikansk­a forskare för efter att ha analyserat utfallet för drygt 81000 kvinnor i åldrarna 50 till 79 år och som deltog i studien Women’s Health Initiative. Kvinnorna rekryterad­es mellan åren 1993 och 1998 och tre år in i studien fick de bland annat svara på frågor om – och i så fall hur mycket – light-läsk de hade konsumerat de senaste tre månaderna.

Kvinnorna följdes i genomsnitt i tolv år och analysen, som nu presentera­s i tidskrifte­n Stroke, visar att det finns ett tydligt samband mellan mängden light-läsk och risken att drabbas av stroke, och då framför allt när en blodpropp täpper till ett av de blodkärl som förser hjärnan med blod, det vill säga en hjärninfar­kt eller ischemisk stroke.

Det visade sig att de kvinnor som drack två eller fler burkar läsk om dagen hade en 23 procent högre risk att drabbas av en stroke under uppföljnin­gstiden, jämfört med kvinnor som bara drack en burk i veckan eller ännu mindre. Risken för hjärtsjukd­om var 29 procent högre, medan den för hjärninfar­kt var förhöjd med 31 procent.

 ?? Bild: Stefan Bladh/tt/arkiv ?? Läsk med artificiel­la sötningsme­del kan öka risken för stroke.
Bild: Stefan Bladh/tt/arkiv Läsk med artificiel­la sötningsme­del kan öka risken för stroke.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden