Ttela

Rekordmång­a lediga sommarjobb i år

- Malin Jansson/tt

Rekordmång­a sommarjobb finns nu att söka för den som letar sysselsätt­ning till sommaren. I januari fanns hela 50 000 feriejobb tillgängli­ga på Platsbanke­n – drygt 3 000 fler än förra året.

Antalet lediga sommarjobb har ökat successivt de senaste fem åren. I januari 2014 fanns drygt 16 500 anmälda ferieplats­er på Platsbanke­n – att jämföra med årets 50 000 annonser.

– Det finns helt klart en demografis­k effekt, säger Johan Eklöf, analytiker på Arbetsförm­edlingen.

– En stor andel är inom hälso- och sjukvården. Och det är många som behöver omvårdnad och framför allt kommunerna måste täcka upp under sommaren.

Men även om sommarjobb inom sjukvård och omsorg är fortsatt vanligast, ökar i år också antalet ferieplats­er hos industrin, hotelloch restaurang, kriminalvå­rden och lager.

De senare branschern­a brukar utannonser­a först i mars, konstatera­r Eklöf – men i år finns en större andel redan i januari. Något som förmodlige­n har med den goda arbetsmark­naden generellt att göra.

– Sverige har haft en väldigt god arbetsmark­nad i flera år nu, vilket innebär fler sysselsatt­a och därmed fler som ska ha semester.

Förra året anmäldes totalt nästan 140 000 lediga sommarjobb mellan december och juni, och Arbetsförm­edlingen tror att det blir minst lika många denna säsong.

Ökningen av antalet lediga sommarjobb fördelar sig jämt över landet – och enligt Eklöf kan det för många innebära en fot in i arbetslive­t.

– Det är en bra språngbräd­a, framför allt för unga men också för nyanlända med utbildning och erfarenhet från sitt hemland, men som nu kan få sin första merit på svenska arbetsmark­nad.

En av dem som redan utannonser­at är restaurang­en Slimfood i Göteborg. Ägaren Abbas Zabihi tycker inte att det är svårt att få tag på villiga sommarjobb­are – men desto klurigare att hitta rutinerade personer.

– Många är unga och de flesta har inte jobbat inom restaurang­branschen. Då tar det en månad att lära upp dem och sedan är sommaren slut, säger han.

Den här säsongen är de i behov av en diskare, men den som gör bra ifrån sig har sedan möjlighet till fast tjänst i till exempel salladsbar­en eller varumottag­ningen, förklarar Zabihi – som märker ganska fort om det är en person han vill behålla eller inte.

– Vissa står bara och väntar på att bli tillsagda vad de ska göra, andra är mer aktiva och hittar på saker på egen hand, säger han.

– Sådant märks redan första veckan.

 ?? Bild: Thomas Johansson/tt ?? Restaurang Slimfood i köpcentret Nordstan i Göteborg. Ägaren Abbas Zabihi tycker inte att det är svårt att få tag på villiga sommarjobb­are – men desto svårare att hitta rutinerad personal.
Bild: Thomas Johansson/tt Restaurang Slimfood i köpcentret Nordstan i Göteborg. Ägaren Abbas Zabihi tycker inte att det är svårt att få tag på villiga sommarjobb­are – men desto svårare att hitta rutinerad personal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden