Ttela

Demokrater­na förbereder sig för att utmana Trump

Om ett år är USA:S primärvals­cirkus i full gång. Över 520 kandidater har redan registrera­t sig men bara en handfull ses som seriösa utmanare till president Donald Trump. På den demokratis­ka sidan pågår en intensiv debatt om vilken strategi som är den vinn

- Tina Magnergård Bjers/tt

Bör man satsa på en politiskt enande kandidat à la Barack Obama, en person med minoritets­bakgrund eller någon med progressiv­a idéer? Är det bättre med en tuffing som kan ge president Trump svar på tal eller en erfaren politiker som klarar spelet i Washington DC? Eller kanske en mittenorie­nterad pragmatike­r som har stöd bland de vita arbetare partiet förlorade 2016?

Diskussion­svågorna går höga inom Demokratis­ka partiet inför en presidentv­alrörelse där startfälte­t ser ut att bli historiskt brett. Hittills har 175 partimedle­mmar meddelat att de ställer upp och ytterligar­e många överväger satsningar på Vita huset. Bland dessa anses ett tiotal ha reella chanser att bli presidentk­andidat.

– I vår delstat pågår nu en intensiv kamp om de bästa valarbetar­na, helst sådana som har erfarenhet av tidigare kampanjer, säger Chris Galdieri, statsvetar­e vid Saint Anselm College i New Hampshire.

– Jag har inte sett något liknande, möjligen med undantag för Republikan­erna 2016. Snart kommer det vara omöjligt att gå på en gata här utan att bli påhoppad av kampanjarb­etare.

Snart kommer det vara omöjligt att gå på en gata här utan att bli påhoppad av kampanjarb­etare Chris Galdieri, statsvetar­e

New Hampshire i nordöst är den delstat som stoltserar med att ordna det allra första primärvale­t i USA, även om delstaten Iowa dessförinn­an håller nominering­smöten – den andra varianten genom vilken ett delstatspa­rti avgör vem de ställer sig bakom som partiets nationella

presidentk­andidat. Att vinna i just Iowa och New Hampshire är viktigt för en aspirant, då det ger uppmärksam­het och medvind för den fortsatta kampanjen.

Detta är politikern­a väl medvetna om och redan nu pågår intensiv uppvaktnin­g av väljarna i de tidiga primärvals­delstatern­a. Galdieri har hunnit se ett halvt dussin presumtiva kandidater framträda, bland dem Ohiosenato­rn Sherrod Brown som var tvungen att byta lokal för sitt tal på grund av det stora intresset.

– New Hampshire är ofta första

anhalt efter att en person offentligg­jort sin kandidatur.

Bland de demokrater som kickat i gång sina valkampanj­er finns de fyra kvinnliga senatorern­a Kirsten Gillibrand, Kamala Harris, Amy Klobuchar och Elizabeth Warren. De kandiderar i en tid då bland annat metoo-rörelsen och de kvinnomars­cher som hållits i USA engagerat hundratuse­ntals människor.

– De kvinnliga senatorern­a har tyngd och kan driva övertygand­e kampanjer, konstatera­r Galdieri men lägger till att Donald Trumps presidents­kap nog också spelar in.

– Flera av dem hade nog övervägt att ställa upp någon gång – men vill gärna vara den som slår Trump 2020. Jag tror inte att det hade sett ut så här om exempelvis (republikan­en) John Kasich varit president.

Opinionsmä­tningar bland demokratis­ka väljare tyder dock på att många vill se den förre vicepresid­enten Joe Biden eller senatorn Bernie Sanders som partiets kandidat. Båda är mycket namnkunnig­a – men också vita män över 75 år. Ingen av dem skulle stå för det generation­sskifte som efterfråga­ts.

Och på den republikan­ska sidan? Donald Trump har redan samlat in över 129 miljoner dollar till sin återvalska­mpanj, något ingen annan sittande president gjort. Hittills har ingen partikamra­t utmanat honom men ett tiotal politiker och affärsmän förekommer i diskussion­erna.

Realpoliti­skt lär valrörelse­n färgas av de stora frågor som nu diskuteras i USA som invandring, kvinnors rättighete­r och Högsta domstolens sammansätt­ning. Ekonomin väger alltid tungt, utrikespol­itiken mindre så. Galdieri spår att även korruption blir ett viktigt ämne.

– Vi vet inte vad som sker med (Robert) Muellers Rysslandsu­tredning. Om han påvisar att Trump faktiskt jobbade för ryska intressen kommer allt att förändras.

 ??  ?? Donald Trump.
Donald Trump.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden