Ttela

IS blockerar flyktvägar ut ur Baghouz

- TT-AFP

Hårdföra Is-stridande har blockerat vägar vid den sista fickan av mark i byn Baghouz som IS kontroller­ar i östra Syrien, för att förhindra civila från att fly, enligt den kurdiskara­biska Sdf-milisen.

– Daesh (IS) har stängt av alla vägar, säger SDF:S talesperso­n Mustefa Bali.

Omkring 2000 civila finns kvar i Baghouz och hålls som gisslan av de kvarvarand­e jihadister­na, enligt SDF.

Ett område på omkring en halv kvadratkil­ometer inne i byn är allt som återstår av Is-kontroller­at område, meddelade SDF tidigare. Den Usa-stödda Sdf-alliansens offensiv har försenats av det stora antalet civila som är kvar i Baghouz.

USA:S besked nyligen om att landet ämnar dra ut 2000 man ur Syrien när IS fallit har väckt oro bland de allierade. Men USA kommer inte att abrupt ta hem sina styrkor, säger landets Syriensänd­ebud på en fredskonfe­rens i München i Tyskland.

– Vi har upprepade gånger sagt till dem att det inte blir frågan om något abrupt utdragande utan det kommer att ske stegvis, säger sändebudet James Franklin Jeffrey.

Också frågan om att upprätta en säker zon vid den turkisk-syriska gränsen diskuterad­es på mötet. USA:S och Turkiets inställnin­g till vad som ska ske med den kurdledda milisen som bekämpat IS vid gränsen går isär.

– Vi har respekt för Syriens territorie­lla integritet, men huvudfråga­n är säkerheten för Turkiet och det turkiska folket, säger den turkiska försvarsmi­nistern Hulusi Akar.

Stommen i Sdf-alliansen består av kurdisk Ypg-milis, som av Turkiet betraktas som en terrororga­nisation. Syriska regeringss­tyrkor kontroller­ar närmare två tredjedela­r av landet, medan stora områden i nord och nordost kontroller­as av kurdiska styrkor men huserar också Turkietall­ierade rebellstyr­kor.

President Bashar al-assad varnar i ett direktsänt tv-tal, uppenbart riktat till de kurdiska styrkorna, för att grupper som räknar med USA:S beskydd inte kan göra det.

– Amerikaner­na kommer att stoppa er i sina fickor och använda er i sin byteshande­l, vilket de redan börjat med. Ingen kommer att skydda er med undantag från er regering, säger al-assad.

Rysslands vice utrikesmin­ister uppmanar samtidigt kurderna att börja en dialog med den syriska regeringen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden