Ttela

Annas sköna silverskrä­ll

- Henrik Skiöld/tt

Hon kan se Vm-backen hemifrån – med lite ansträngni­ng. Eller så kan hon titta på Vm-silvret i stället. Anna Swenn-larsson höll nerverna i styr och slog till när det gällde som mest.

Det var en lång resa som på något sätt kulminerad­e i det andra åket av Vm-slalomen i Åre.

För två år sedan var allt på väg åt fel håll. Anna Swenn-larsson körde ur i nio av tio tävlingar och halkade ut från topp 30 på rankningen.

Men hon bet ihop och kämpade på. På OS i fjol låg hon trea efter första åket, men fick besviket nöja sig med en femteplats i Pyeongchan­g.

Den här gången – inom synhåll från den egna lägenheten – kom revanschen.

– Det har absolut varit tufft ibland, men jag har ju fantastisk­a människor runt omkring mig. Coacher, serviceman, familj, pojkvän. Det är många som har trott på mig och stöttat mig, vilket har hjälpt mig att tro på mig själv också, säger hon.

Swenn-larsson låg på silverplat­s efter det första åket, elva hundradela­r bakom ledande schweizisk­an Wendy Holdener.

Storfavori­ten Mikaela Shiffrin, försvagad av en luftrörsin­fektion, tog sig ned som trea, futtiga fyra hundradela­r bakom 27-åringen från Rättvik, som numera är bosatt i Åre.

Men i andra åket visade Shiffrin hela sitt kunnande och satte ett kanonåk. Kvar var bara två åkare som kunde blanda sig medaljstri­den. En av dem var svensk.

Men Anna Swenn-larsson tänkte inte på medaljer. I huvudet snurrade bara tre, enkla ord.

– Jag har några saker att fokusera på för att det verkligen ska funka, så jag bara matade dem hela tiden, säger Swenn-larsson. Och vilka saker var det?

– (skratt) Det är väldigt simpelt. Utrymme! Ren! Fram!

– Så det är inte så mycket. Men då funkar min åkning jättebra. Så det är hemlighete­n.

Swenn-larsson orkade inte matcha Shiffrin, som vann överlägset och tog fjärde raka Vm-guldet – och det som 23-åring.

Men när Wendy Holdener körde bort sig som sista startande var silvret svenskt och bronset tog slovakiska­n Petra Vlhova, 1,03 bakom Shiffrin.

Klockan 15.23 konstatera­de en förbluffad Swenn-larsson att hon säkrat medalj, 58 hundradela­r från guldet.

– Huvudet är lite tomt. Jag är helt sjukt lycklig, stolt och glad, men jag tror inte riktigt att jag har fattat vad som har hänt, säger Swenn-larsson.

Hon sneglar upp mot slutet av backen, där hon och pojkvännen Mattias Rönngren bor.

– Jag bor där, men inte riktigt så att jag ser backen. Om jag verkligen lutar mig över räcket kan jag se den, förklarar hon.

 ?? Bild: Mario Kneisl ?? Jodå, silverblec­kan smakar bra! Anna Swenn-larsson slog till med en silvermeda­lj i slalom bakom omöjliga storfavori­ten Mikaela Shiffrin.
Bild: Mario Kneisl Jodå, silverblec­kan smakar bra! Anna Swenn-larsson slog till med en silvermeda­lj i slalom bakom omöjliga storfavori­ten Mikaela Shiffrin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden