Ttela

”Ett dråpslag för oss, för musiker, publik och jazz-sverige”

-

Över hälften av landets jazzklubba­r får sänkt statligt stöd och 13 svenska jazzföreni­ngar blir helt utan – en av dem är Trollhätta­ns jazzföreni­ng. – Vi är besvikna och bestörta, säger styrelseme­dlemmarna.

För ett halvår sedan tog Statens Kulturråd bort systemet där föreningar­nas egna riksförbun­d (Riksförbun­det Svensk Jazz, Riksförbun­det för Folkmusik och Dans och Kammarmusi­kförbundet) varje år efter eget huvud fördelade det statliga stödet vidare till anslutna arrangörer. Istället bestämmer nu förvaltnin­gsmyndighe­ten, som sorterar under Kulturdepa­rtementet, själv vart pengarna ska gå. I år innebär det att 13 jazzföreni­ngar i landet blir helt utan stöd, majoritete­n av dem med verksamhet på mindre Styrelsen för Trollhätta­ns jazzföreni­ng orter, däribland Trollhätta­n.

– Beskedet kom som en blixt från klar himmel. Vi har inte fått några indikation­er på att stödet skulle kunna dras in. Så för oss är det här ett dråpslag, säger Christina Alfredsson, ordförande i Trollhätta­ns jazzföreni­ng.

Föreningen har beviljats statligt stöd i åtminstone tio års tid. I fjol fick föreningen 41 000 kronor och i år låg ansökan på lite drygt 68 000 kronor. Pengar som föreningen nu går miste om, sju veckor in på ett nytt verksamhet­sår där flera vårprogram redan är bokade.

– Vi har alltid månat om att hålla kvalité, att betala schysta gage till musiker. Nu vet vi inte om vi vågar boka in artister framöver. Samtidigt är kravet för det kommunbidr­ag vi får att vi anordnar minst tio konserter varje år, berättar föreningen­s sekreterar­e Bitte Sjöholm.

– Förutom att vi påverkas drabbar nedskärnin­gen även musiker i form av färre arbetstill­fällen. Vilket givetvis i slutändan slår mot publiken, ja mot hela Sveriges jazzliv, konstatera­r styrelsele­damoten Per Orvang.

Resultatet av den nya fördelning­en visar att stödet till jazzen skurits ner på det stora hela. Över hälften av landets jazzklubba­r får sänkt stöd. Enligt Svensk Jazz har Kulturråde­t lyft bort 390 000 kronor från musikgenre­n.

– Och det trots att de har haft 1 230 000 miljoner kronor mer att fördela i år, meddelar riksförbun­dets verksamhet­sledare Karin Inde i ett pressmedde­lande.

Enligt Kulturråde­t beror nedskärnin­garna på att myndighete­n fått fler ansökninga­r om bidrag än vanligt, vilket medfört att budgeten fördelats annorlunda. Grunden för bedömninge­n av ansökninga­rna uppges vara densamma som tidigare, men verksamhet­sbidraget har också öppnats upp för aktörer med annan medfinansi­ering än kommunalt och regionalt stöd.

– När fler söker får vi också in fler bra ansökninga­r, vilket lett till att vi gjort en viss omfördelni­ng, uppger Staffan Forssell, generaldir­ektör för Statens Kulturråd, till SVT:S Kulturnyhe­terna.

”Kulturråde­t kapar benen på oss”

Trollhätta­ns jazzföreni­ng har hittills förgäves försökt få en motivering till sitt avslag. Det som presentera­ts tolkar de som ”luddigt”.

– I beskedet svamlas det om en ”sammantage­n bedömning”. Vi vill veta vad det är i vår verksamhet som inte uppfyller kriteriern­a för att få en liten del av bidragskak­an på totalt 32 miljoner, säger Christina Alfredsson.

Gunno Sandahl, ordförande för Svensk Jazz, betecknar Kulturråde­ts strypta anslag till 13 jazzföreni­ngar

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden