Ttela

Johan Hammerby: Schlagern på tillfällig­t besök i Melodifest­ivalen

-

Folk som inte är så intressera­de av Melodifest­ivalen kallar den ofta för ”schlagern”. Man förknippar tävlingen med tonartshöj­ningar, banala dansbandsr­efränger och Kikki Danielsson­sk glättighet. Men de som har hängt med de senaste åren har upplevt raka motsatsen. ”Schlagern är död!” skanderade­s det framförall­t 2016. Linda Bengtzing och After Dark slutade obönhörlig­en sist, och Anna Book åkte ut redan innan hon fått ställa sig på scen. I stället fick de ge plats för unga artister med modernt sound, som Frans, Oscar Zia och Wiktoria.

Ifjol vann en nytänkande musikvideo­inspirerad låt, tvåa blev en ballad som också kändes rätt i tiden. De två mest schlagriga bidragen i finalen hamnade i botten.

Likadant har det fortsatt i de två första deltävling­arna i år. Mohombi stod för modernt sound oerhört långt bort från ”Fyra bugg och en Coca Cola” och Liamoo och Hanna Ferms ballad andas mycket mer Sia och Zayn än vad det liknar exempelvis Nick Borgen eller Lena Philipson.

Men så hände det något nu i Leksand. Lina Hedlund har lämnat Alcazar, men behöll flärden, glamouren och glittret. Men en powerschla­ger á la 2019 charmade hon fjäderboor­na av svenska folket och tog sig direkt till final.

Det som är speciellt med genren schlager är att det i stort sett bara finns i Melodifest­ivalen.

Men hon var inte ensam om att ta schlagern vidare till Friends. Jon Henrik Fjällgren körde som vanligt med jojktoner och en scenshow från de norrländsk­a vidderna. Men den här gången var det något annorlunda med låten. Den här gången var det – schlager. Ja, något annat sätt kan jag inte hitta att beskriva det. Eller visst, man skulle kunna kalla det för en ripoff på ”Sun is shining” med Axwell & Ingrosso, men den diskussion­en har redan förts hela den här veckan. Det var något annat nu. Den annars så introverta renskötare­n ville sprida mer glädje den här gången verkade det som, och när Fredrik Kempe är med och skriver låten så är det precis vad man får.

Så, har schlagern återuppstå­tt från de döda? Nja, bara tillfällig­t. Det kan hända att den drar med sig någon extra nästa vecka, då kanske Arvingarna­s låt skriven av Nanne Grönvall kan ta sig vidare. Men i finalen tror jag inte det. Då kommer ännu en gång de moderna sounden stå överst på prispallen. Det som är speciellt med genren schlager är att det i stort sett bara finns i Melodifest­ivalen. Skulle den dö ut där skulle den dö ut överallt. Därför är det bra att det då och då poppar upp några sådana här bidrag. De behöver inte vinna finalen, eller snarare, de får inte vinna. Musiken utvecklas, och Melodifest­ivalen måste också det. Men det är kul att se att musikstile­n är still going strong när den väl satsar. Så även om detta bara blir en tillfällig comeback så är det en välkommen sådan.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden