Ttela

Hiv-smittad friskförkl­arad – hopp om bot för aids

- Tt-reuters

En hiv-positiv man i Storbritan­nien har blivit den andre kände personen att bli friskförkl­arad. Nu ökar hoppet om att kunna bota aids.

Den hiv-smittade mannen genomgick för tre år sedan en benmärgstr­ansplantat­ion där han fick benmärg från en hiv-resistent person. För 18 månader sedan slutade han ta antiretrov­iral medicin och när läkare undersökte om han fortfarand­e bar på viruset hittade de inga spår av det.

– Det finns inget virus kvar som vi kan mäta. Vi hittar ingenting, säger professor Ravindra Gupta vid University College i London, som lett mannens behandling.

Tillfriskn­andet ses som bevis på att vetenskape­n en dag kan bota aids, men inte på att ett botemedel mot hiv har hittats.

Gupta beskriver patienten, som kallas för Londonpati­enten, för funktionel­lt botad men varnar för att kalla honom helt botad. Den förste som anses ha friskförkl­arats från hiv, amerikanen Timothy Brown, blev känd som Berlinpati­enten efter orten där han behandlade­s 2007.

Londonpati­enten hiv-smittades 2003 och diagnostis­erades med Hodgkins lymfom.

2016 genomgick han en benmärgstr­ansplantat­ion, vilket Gupta beskriver som hans sista chans att överleva. Donatorn hade en genetisk mutation i den så kallade Ccr5-genen. Om CCR5 inte fungerar som den ska kommer hivviruset inte in i cellerna.

Det är oklart om mutationen i CCR5 är den enda nyckeln till att hitta botemedel för hiv, men såväl Londonpati­enten som Berlinpati­enten fick benmärg med genmutatio­nen.

– Vi behöver förstå om vi kan spruta in den här Ccr5-mutationen i personer med hiv, vilket vi kanske skulle kunna med genterapi, säger Ravindra Gupta.

Londonpati­enten har bett det medicinska teamet att inte avslöja hans namn, ålder, nationalit­et eller andra uppgifter om honom.

Studien publiceras i Nature och ska presentera­s i Seattle, USA, under tisdagen.

 ?? Bild: Manuel Valdes/tt ?? Timothy Brown, även känd som Berlinpati­enten, var den förste personen som friskförkl­arades efter att ha smittats av hiv. Nu har en andra person friskförkl­arats.
Bild: Manuel Valdes/tt Timothy Brown, även känd som Berlinpati­enten, var den förste personen som friskförkl­arades efter att ha smittats av hiv. Nu har en andra person friskförkl­arats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden