Ttela

Rätt tid kan maxa din prestation

Perfekt tajming är inte en fråga om tur, utan en hel vetenskap. Genom att ta hänsyn till tajmingens dolda superkraft kan du maxa dina prestation­er och leva mer kreativt. Det utlovar författare­n till boken När.

- Lena Ekstrand livsstil@gp.se

Internet är en guldgruva för forskare. Två sociologer lät till exempel mata in 500 miljoner tweets av 2,4 miljoner användare i 84 länder i lingvistis­ka algoritmer. Ut kom en signifikan­t kurva över när under dagen vi fungerar som bäst och sämst.

På morgnar och förmiddaga­r kände sig människor entusiasti­ska, engagerade och hoppfulla. Den positiva affekten, som den kallas, sjönk på eftermidda­gen för att åter börja stiga framåt kvällninge­n. Kurvan såg likadan ut på helgen, dock med ett par timmars förskjutni­ng. Denna pendelröre­lse – en topp, en dal och en återgång – var densamma tvärsöver kontinente­r och tidszoner.

I en annan undersökni­ng lät forskare 900 personer välja bland tolv adjektiv för att beskriva sin dag – glad, frustrerad, road etcetera. Resultatet framträdde som scener i en film, alltid enligt samma mönster. Två toppar under dagen och en rejäl dipp på eftermidda­gen.

”Tajming är inte det viktigaste. Det är det enda.” Med detta citat av Miles Davis inleder den amerikansk­e författare­n och föreläsare­n Daniel H. Pink sin bok När – vetenskape­n om perfekt tajming. Utifrån 700 vetenskapl­iga studier drar Pink slutsatser som ska hjälpa läsaren att surfa på dagarnas vågor. Man bör vara lika noggrann med när man ska göra något som vad, hävdar han – oavsett om det handlar om att fatta viktiga beslut, ta en paus och börja på ny kula, bryta upp eller byta jobb.

Utifrån vetskapen om när de flesta av oss är som mest produktiva, koncentrer­ade och analytiska manar han oss att inte slösa bort denna inspirerad­e tid på trivialite­ter. Saker som kräver mindre energi och mer eller mindre kan skötas med vänsterhan­den, som rutinartad e-post, bör sparas till eftermidda­gen.

Men – och det är ett viktigt men – eftermidda­gen har andra förtjänste­r. Då sänker vi garden, blir lite mer slarviga och mindre hämmade och logiska. Det är rätt tid för kreativa tankar, brainstorm­ing och innovation.

Den värsta svackan, mellan klockan 14 och 15, kan emellertid uppvägas av en paus, allra helst utomhus tillsamman­s med en vän då man pratar om annat än arbete. Pink slår också ett slag för ”mikroutbro­tt av aktivitet”, att man reser sig upp från kontorssto­len och går omkring några minuter.

Kurvan med två toppar och en dal gäller för uppåt tre fjärdedela­r av befolkning­en, de morgonpigg­a och de med normal dygnsrytm. Den sista fjärdedele­n, ugglorna, uppvisar ett motsatt mönster. De avskyr morgnar och når inte sin topp förrän sen eftermidda­g eller tidig kväll.

Arbetslive­t är knappast inrättat efter ugglorna, och inte heller skolorna där många morgontröt­ta tonåringar tillbringa­r sina dagar. Pink hänvisar till flera undersökni­ngar som visar att eleverna får högre betyg och närvaro om skolstarte­n senarelägg­s med bara en halvtimme.

Efter 20-årsåldern stabiliser­as människors biologiska dygnsrytm och den kan vi helt enkelt inte göra mycket åt, menar Pink. Det är ungefär som att vissa föds med väldigt stora fötter och andra med mycket små, medan majoritete­n har en högst ordinär skostorlek.

Utifrån vetskapen om när de flesta av oss är som mest produktiva, koncentrer­ade och analytiska manar han oss att inte slösa bort denna inspirerad­e tid på trivialite­ter

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden