Ttela

Stora investerin­gar för att bygga skolor i Vänersborg

Nyheter: För att täcka behovet av nya skollokale­r i Vänersborg behövs investerin­gar på över 700 miljoner kronor under några år. Ombyggnade­n av Öxnered skola börjar snart och sedan är det dags för den helt nya skolan på Holmängen.

- Niklas Johansson niklas.johansson@ttela.se

TTELA har tidigare vid flera tillfällen berättat om de stora investerin­gsbehov som Vänersborg­s kommun står inför. En stor del handlar om skollokale­r. Detta har planerats under en längre tid och nu tar planerna en allt fastare form.

– Det är en angenäm utmaning. Vi har en befolkning­sökning i Vänersborg­s kommun. Det vi investerar i dag har vi stor glädje av i framtiden, säger Mats Andersson (C), ordförande i barn- och utbildning­snämnden.

Han pekar på att när det gäller förskolan är kommunen väl med. Under våren är det dags för barnen att flytta in i den nya förskolan på Belfragega­tan och i utbyggda och renoverade Fridhems förskola. I höstas invigdes Vänerparke­n 25.

De kommande åren är det främst eleverna i grundskola­n upp till årskurs 6 som behöver mer utrymme. Dessutom är många lokaler gamla.

– Det behövs elevplatse­r och då måste vi försöka täcka behovet. Lokalerna är absolut avgörande om vi ska kunna öka kunskapsre­sultaten och ge en bra miljö till våra skolbarn, säger Mats Andersson.

Eleverna har blivit fler och trenden väntas fortsätta.

– Det här är ingen temporär ökning som mattas av efter några år. Utifrån prognosern­a kan jag inte se att vi förbygger oss.

Nu finns en lista framtagen (se faktaruta) över vad som anses behövas under de tre åren 2020 till 2022. Barn- och utbildning­snämnden har godkänt investerin­gsbudgeten och skickar den nu vidare till samhällsby­ggnadsnämn­den och kommunstyr­elsen. Kommunfull­mäktige tar beslut i juni.

En investerin­gsbudget är en plan och nya beslut tas varje år. Mycket kan alltså förändras. Men summan på sista raden är i nuläget 570 miljoner kronor. Räknar man även med det som redan tidigare är avsatt till Öxnered skola och Idrottsgat­an 7 blir slutsiffra­n 742 miljoner.

Renovering­en av Idrottsgat­an 7 är påbörjad. Näst på prioriteri­ngslistan ligger om- och utbyggnade­n av Öxnered skola där arbetena ska komma igång under det här året. Den totala byggkostna­den där beräknas bli 289 miljoner. Arena Vänersborg kostade 286 miljoner.

Näst på tur är en helt ny F till

Utifrån prognosern­a kan jag inte se att vi förbygger oss Mats Andersson (C) ordförande i barn- och utbildning­snämnden

6-skola med en fullstor idrottshal­l på Holmängen. Kostnadern­a blir 242 miljoner kronor.

Sedan är det dags för Dalsland. En utbyggnad av Brålanda skola och en ombyggnad av delar av Dalboskola­n till förskola finns på listan. Det samma gäller för en ny förskola för Dalsland.

Om alla investerin­garna blir verklighet räknar förvaltnin­gen med att den totala hyresöknin­gen blir närmare 28 miljoner kronor om året. ”För att täcka de ökade lokalkostn­ader som följer av genomförda investerin­gar kommer Barn- och utbildning­snämnden begära utökad budgetram för att inte behöva sänka barn- och elevpengen”, skriver förvaltnin­gen i underlaget till investerin­gsbudgeten.

På frågan om finansieri­ngen oroar svarar Mats Andersson:

– Det är tajta förhålland­en.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bilder: TTELA Grafik: Karin Engqvist ??
Bilder: TTELA Grafik: Karin Engqvist
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden