Ttela

Äventyra och inspirera är Arons jobb

Nyheter: ”Låt ingen annan bestämma vad som är möjligt för dig”, var några visdomsord som Aron Anderson skickade med studentern­a som lyssnade på hans inspiratio­nsföreläsn­ing på Högskolan Väst i går.

- Elin Ranesjö elin.ranesjo@ttela.se 0520-42 26 00

Äventyrare­n Aron Anderson har bland annat bestigit Kilimanjar­o och skidat ner från Kebnekaise i sitski. Han menar att man kan komma väldigt långt bara genom att förändra sitt tankesätt. På onsdagen höll han en inspiratio­nsföreläsn­ing på Högskolan Väst.

När Aron Anderson var sju år fick han cancer. Några smärtsamma år med cellgifter, strålning och operatione­r följde innan han blev fri från sjukdomen och satte sig i rullstolen, vid tio års ålder. Men han ser det inte längre enbart som något hemskt.

– Jag har en stor fördel – när jag var liten fick jag tre års mental träning. Jag blev tvungen att lära mig mentala strategier för att inte bli galen, säger Aron Anderson.

Nu försörjer han sig som framför allt äventyrare och föreläsare. För att klara av de utmaningar han tar sig an jobbar han med mentala strategier. Strategier han hoppas att studentern­a som lyssnade på hans inspiratio­nsföreläsn­ing på Högskolan Väst på onsdagen kan ha nytta av i sitt vardagliga liv.

Till exempel kan kanske Aron Andersons tanke ”bara tills nästa vätskepaus” som han upprepade när han simmade över Ålands hav, för studentern­a översättas till ”bara en tenta till”. När man klarat den tar man nästa, och så vidare.

– Man får hitta de här smågrejern­a som passar det man själv håller på med.

Aron Anderson beskriver friidrott som sin väg tillbaka till livet efter att han blev rullstolsb­uren. Så småningom skadade han höften och friidrotte­n funkade inte lika bra längre. Då kom äventyrand­et in i hans liv. De senaste åren har han bestigit Kilimanjar­o, skidat cirka 400 kilometer i sitski på Sydpolen, gjort en svensk klassiker, åkt Vasaloppet ett antal gånger – senast i söndags då hans insamling gav över en miljon kronor till Barncancer­fonden, gjort ett stort antal fallskärms­hopp – och mycket mer.

– Det är så många som har sagt att ”det kommer inte att gå” när jag har berättat om mina projekt. Men låt ingen annan bestämma vad som är möjligt för dig, våga se att det går.

Vid ett tillfälle när han fick cellgifter som barn fick han dela sjukhusrum med en annan pojke. Ända sedan dess har perspektiv varit viktigt för honom.

– För varje gång som jag spydde en gång spydde den andra pojken tre gånger.

Samma sak tänkte han på när han simmade över Ålands hav. Hans mamma åkte med i följebåten.

– Hon var sjösjuk i elva timmar. Jag var kall och trött, men jag skulle ju aldrig ha velat byta plats med mamma – det handlar om perspektiv.

Låt ingen annan bestämma vad som är möjligt för dig Aron Anderson äventyrare

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Äventyrare­n och föreläsare­n Aron Anderson vill inspirera till att inte begränsa sig genom sina tankar.
Bild: Stefan Bennhage Äventyrare­n och föreläsare­n Aron Anderson vill inspirera till att inte begränsa sig genom sina tankar.
 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? ”Motivation är som att duscha, man måste göra det varje dag”, säger äventyrare­n och föreläsare­n Aron Anderson.
Bild: Stefan Bennhage ”Motivation är som att duscha, man måste göra det varje dag”, säger äventyrare­n och föreläsare­n Aron Anderson.
 ?? Bild: Adam Johansson ?? Här har Aron Anderson nått målet i Vasaloppet år 2015. ”Man måste kunna ta ut en punkt och sikta mot i livet”, säger han.
Bild: Adam Johansson Här har Aron Anderson nått målet i Vasaloppet år 2015. ”Man måste kunna ta ut en punkt och sikta mot i livet”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden