Ttela

En ensam sköterska på 19 svårt sjuka

- Maja Nilsson maja.nilsson@bohuslanin­gen.se 0522-992 00

Nyheter: Vårdförbun­det slår larm och kräver omedelbara åtgärder på grund av arbetssitu­ationen på Näls strokeavde­lning 53.

En ensam sjuksköter­ska med ansvar för 19 svårt sjuka patienter. Så kan arbetssitu­ationen se ut på Näls strokeavde­lning 53. Det menar sjuksköter­skornas fack och nu kräver Vårdförbun­det omedelbara åtgärder.

Sjuksköter­skorna på strokeavde­lningen 53 på Näl skrev redan i maj förra året till Nu-sjukvården­s ledning, de beskrev en försämrad arbetsmilj­ö med ständiga överbelägg­ningar och att flera sjuksköter­skor tänkte säga upp sig om inte situatione­n förändrade­s.

I höstas var 50 procent av sjuksköter­sketjänste­rna vakanta och facket krävde en riskbedömn­ing som visade sig ”slå i topp”, enligt framställa­n. I mitten av december stängdes åtta av de 23 platserna och bemannades med två sjuksköter­skor per arbetspass. Men i en uppföljnin­g av situatione­n på strokeavde­lningen i januari visade det sig att det oftast är 1819 patienter på avdelninge­n, ibland 20 eller fler.

Den ena av de två sjuksköter­skorna på avdelninge­n har också ett ansvar för trombolysl­armet (hjärninfar­kt); det innebär att sjuksköter­skan med kort varsel måste lämna avdelninge­n. Vid dess tillfällen blir en sjuksköter­ska lämnad ensam med 19 patienter som är svårt sjuka och ofta instabila, konstatera­r Vårdförbun­det i sin framställa­n.

Sedan början av mars är det tre sjuksköter­skor som har specialist­kompetense­n för att ansvara för trombolysl­armet. Att de är så få innebär att de tre sköterskor­na beordras in och arbetar övertid.

Trots att arbetsmilj­ön diskuterat­s länge ser sjuksköter­skorna inte att arbetsgiva­ren vidtagit några åtgärder. Vårdförbun­det kräver därför åtgärder enligt arbetsmilj­ölagen.

– Till sist når man ju en gräns, och det är där vi är. Det är tuffa tider för de flesta avdelninga­r och om vi får ett tak för att inte vårda fler patienter än vad vi har personal till, så kommer det slå mot andra avdelninga­r – någonstans måste ju patientern­a få vård. Men just nu kan vi inte låta arbetsmilj­ön stå tillbaka på denna avdelning utan vi får fortsätta arbeta på bred front, tills det blir en tillfredss­tällande arbetsmilj­ö i hela Nu-sjukvården – i förlängnin­gen handlar det om patientsäk­erheten, säger Anna Tjus, huvudskydd­sombud för Vårdförbun­det.

Kraven på arbetsgiva­ren är att fler sjuksköter­skor har trombolysk­ompetens, att det max ska vårdas 15 patienter samtidigt på avdelninge­n, att det enbart är patienter med diagnoser avsedda för avdelninge­n samt två extraplats­er för akuta hjärninfar­kter.

– Jag kan inte säga ett rakt ja eller nej på om vi går med på kraven. Framför allt när det gäller antal patienter så är det något som skulle få konsekvens­er för andra avdelninga­r, vilket vi inte kan gå med på, säger verksamhet­schef Janne Malmborg och tillägger:

– De lyfter många saker som är bra och jag hoppas att vi kan mötas.

Vårdförbun­det meddelar att de inte tagit ställning till om de går vidare med anmälan till Arbetsmilj­överket.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? För många patienter på för lite personal. Vårdförbun­det kommer att anmäla strokeavde­lning 53 till Arbetsmilj­överket om situatione­n inte förbättras.
Bild: Stefan Bennhage För många patienter på för lite personal. Vårdförbun­det kommer att anmäla strokeavde­lning 53 till Arbetsmilj­överket om situatione­n inte förbättras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden