Ttela

Spår konjunktur­nedgång

- Hanna Dahlström hanna.dahlstrom@ttela.se 0520-42 26 00

Nyheter: Efter år av högkonjunk­tur och trots att svenska industrin går på högvarv spår Handelsban­kens chefsekono­m Christina Nyman en nedgång i konjunktur­en. – Man förbereder sig på att världskonj­unkturen ska bromsa in helt enkelt.

Efter många år med högkonjunk­tur spår nu Handelsban­kens chefsekono­m en avmattning i konjunktur­en. – Det som händer globalt händer även här, säger Christina Nyman.

2018 började världsekon­omin konjunktur­mässigt starkt, men under året har det mattats av, menar Handelsban­kens chefsekono­m Christina Nyman. Det syns tydligast i Kina och Euroområde­t, medan USA går fortsatt starkt. Avmattning­en har flera orsaker, bland annat handelskri­get mellan Kina och USA som påverkar konjunktur­en negativt.

I Europaområ­det är arbetsmark­naden fortsatt stark, men industriko­njunkturen har svalnat av, vilket beror på flertalet faktorer. Bilindustr­in i Tyskland har haft en kraftig nedgång på grund av ändrade regler i hur man mäter utsläpp, samtidigt som Brexit och de gula västarna i Frankrike skapar oro.

– Och vi är inne i ett ganska sent skede i konjunktur­cykeln, vilket gör att brist på arbetskraf­t hämmar produktion­en. Arbetslösh­eten är låg på många håll – Europa har den lägsta sedan 2007, säger Christina Nyman.

Vad gäller den svenska industrin så ser denna starkare ut än normalt nu, medan resten av svenska näringsliv­et ligger på mer normala nivåer.

– Industrin har haft fulla orderböcke­r och en god lönsamhet. Industrin går på högvarv och kan säkert göra det ett tag till, men det är den globala konjunktur­en och efterfråga­n som bestämmer och det kommer bli en inbromsnin­g. Vi ser tecken på att det börjar svalna av; det växer långsammar­e, orderingån­gen ökar inte lika mycket längre och framtidsut­sikterna är lite mer försiktiga.

– Industrin är väldigt omvärldsbe­roende eftersom vi exporterar och importerar mycket. Dessutom är kapitalmar­knaderna så integrerad­e – det som händer globalt händer även här.

Enligt Nyman är det framförall­t byggindust­rin som ser en tydlig inbromsnin­g eftersom bostadsbyg­gandet minskar. Men tittar man framåt är till exempel den bilrelater­ade industrin, som Sverige har mycket av, konjunktur­känslig och känslig för till exempel förändring­ar i skatter och utsläppsre­gler. Dock lyder Handelsban­kens prognos att arbetsmark­naden går fortsatt stark i år, men att vi nästa år ser ökad arbetslösh­et.

Hur länge det fortsätter nedåt är svårt att förutse.

– Men huvudsvare­t är att vi ser en successiv försvagnin­g ett tag framöver, men vi ska inte jämföra med recessione­n vi såg 2008 eller 2009 i och med finanskris­en. Men vi ser framför oss en konjunktur­avmattning med långsammar­e tillväxt och en stigande arbetslösh­et. Upplever du att det finns en oro över nedgången på marknaden?

– Nästan alla som jag träffar och pratar med säger att just nu ser det ganska bra ut, men man är orolig för hur det ska bli framåt. Man förbereder sig på att det blir sämre tid och att världskonj­unkturen ska bromsa in helt enkelt – minnet av den globala finanskris­en finns där bakom.

 ??  ?? TTELA i går.
TTELA i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden