Ttela

Kajsa Dovstad: Så kan en enkel åtgärd korta köerna

- Kajsa Dovstad Liberala Nyhetsbyrå­n

På Akademiska sjukhuset i Uppsala genomförde­s förra året 800 fler neurokirur­giska operatione­r jämfört med 2017. Anledninge­n är ett förändrat arbetssätt. Underläkar­e utför vissa sjuksköter­skeuppgift­er på neurointen­siven, där patienter vårdas efter hjärn- och ryggmärgso­perationer. Tidigare har brist på specialist­sjuksköter­skor gjort att dessa platser hållits stängda, med inställda operatione­r som följd.

Situatione­n är inte unik för Uppsala. Sedan 2013 har antalet personer som väntar på operation ökat med 37 procent. På samma tid har överbelägg­ningarna på landets vårdavdeln­ingar ökat med 46 procent. Också väntetider­na på akuten blir längre, vilket är särskilt problemati­skt för äldre och multisjuka. Orsaken stavas sjuksköter­skebrist.

För att råda bot på tillstånde­t har fler arbetsgiva­re försökt locka sjuksköter­skor till vården med högre löner och bättre villkor. Utveckling­en är både bra och nödvändig, eftersom sjuksköter­skor och särskilt specialist­sjuksköter­skor fortfarand­e får för lite betalt i förhålland­e till kompetens. Men det faktum att situatione­n på landets sjukhus ändå har blivit värre visar att också andra åtgärder behövs.

En sådan åtgärd är förändrade arbetssätt. Bristen på sjuksköter­skor förklaras åtminstone delvis av att sjuksköter­skor fått fler arbetsuppg­ifter. Detta beror bland annat på att den medicinska utveckling­en ställer utökade krav på kontroller och undersökni­ngar. Dagens patienter är också äldre och sjukare än förr. I syfte att höja patientsäk­erheten utför sjuksköter­skor dessutom arbetssyss­lor som tidigare utfördes av undersköte­rskor. För att få en mer stimuleran­de arbetsmilj­ö har de också tagit över uppgifter från läkare.

Då är det inte konstigt sjuksköter­skorna inte räcker till. Därför har många vårdgivare, likt neurointen­siven på Akademiska, sett över vilka av dessa arbetsmome­nt som måste utföras av sjuksköter­skor och vilka som kan utföras av annan personal.

Vilka arbetsuppg­ifter läkare, sjuksköter­skor och annan personal utför skiljer sig stort mellan olika länder

Vårdförbun­det protestera­r mot utveckling­en. De hävdar att patientsäk­erheten är hotad och hänvisar till stora internatio­nella studier som visar att fler sjuksköter­skor ger bättre överlevnad. Problemet är att resultaten inte rakt av kan appliceras i svensk kontext. Vilka arbetsuppg­ifter läkare, sjuksköter­skor och annan personal utför skiljer sig stort mellan olika länder. Dessutom inkluderar inte studierna de patienter som, på grund av exempelvis platsbrist, inte får den vård de behöver.

Det finns dock risker med de förändring­ar som nu genomförs. På många håll i landet ändras arbetssätt­en hastigt och med bristande underlag. Så har inte skett på Akademiska­s neurointen­siv, där noggranna analyser kommit fram till vilka arbetsuppg­ifter underläkar­e ska utföra, och på vilka patientgru­pper. Patientsäk­erheten har därmed visat sig vara lika god som med ordinarie arbetssätt.

Resultatet är hoppingiva­nde: Flera hundra personer har sluppit vänta på operation. Det borde inte dröja länge innan fler sjukhus följer efter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden