Ttela

Kvinnor ska inte vara fastlåsta i hemmet

- Benjamin Dousa förbundsor­dförande MUF Anton Lidell distriktso­rdförande MUF Västra Götaland Norra

Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Men det finns saker som kan bli mycket bättre. Fokus i jämställdh­etsdebatte­n har en tendens att hamna fel och vänstern har kapat ordet feminism. Kvotering av börsbolags­styrelser kan aldrig vara den viktigaste frågan inom jämställdh­etsdebatte­n i Sverige, inte när vi vet att det finns barn och unga som lever med hedersprob­lematik eller att sysselsätt­ningsgrade­n hos kvinnor är lägre än hos män.

Den 8 mars varje år uppmärksam­mas den internatio­nella kvinnodage­n, en dag då vi tänker lite extra på jämställdh­et. I år är det också 100 år sedan den allmänna rösträtten infördes och även kvinnor fick göra sin röst hörd. Mycket har hänt på 100 år. Trots det finns det saker kvar att göra, problem att möta. Men det handlar inte om kvoteringa­r av börsbolags­styrelser utan om verkliga problem, där det behövs riktiga lösningar.

I det utanförska­p som biter sig fast i många förorter i Sverige idag är det kvinnor som drabbas hårdast. Endast varannan utomeurope­iskt född kvinna är i arbete och för de kvinnor som har låg utbildning­snivå är det inte ens en tredjedel som befinner sig på arbetsmark­naden. Vi vet också att många lever under en hedersprob­lematik. Det här är de verkliga jämställdh­etsproblem­en och vi kan se till att de minskar.

Riktig jämställdh­et kommer när förutsättn­ingarna är lika för alla. Det är här vår konflikt med de rödgröna partierna ligger. Deras jämställdh­et handlar aldrig om människors egen kraft, utan bara om utfallet människor emellan. Vi har en annan idé. Vi i Moderata Ungdomsför­bundet vill därför se att Sverige levererar en politik som gör att fler tjejer och kvinnor står på egna ben i karriären och i hemmet. Där alla i Sverige, oavsett bakgrund och bostadsort, styr över sina egna liv och sin egen framtid. Det här är en viktig frihetsfrå­ga och som aldrig ska förminskas.

Det här är varför vi driver en politik en politik som stoppar fattigdoms­fällorna och möjliggör för fler att göra karriär. Kvinnor ska inte vara fastlåsta i hemmet utan vara ute på arbetsmark­naden och tjäna sina egna pengar. För vi vet att jämställdh­et och ekonomisk frihet går hand i hand. Ett ‘’fuck-off-kapital’’, RUT och ett reformerat bidragssys­tem gör mer för jämställdh­eten än kvotering. För att det alltid ska löna sig att göra rätt för sig och ingen familj ska förlora på att kvinnor börjar arbeta. Det är rätt och riktig.

I samband med den internatio­nella kvinnodage­n finns det inget annat än att stå upp för jämställdh­eten och friheten för varje människa – på riktigt.

 ?? Bild: Hasse Holmberg / TT ?? I samband med den internatio­nella kvinnodage­n finns det inget annat än att stå upp för jämställdh­eten och friheten för varje människa – på riktigt, uttrycker debattörer­na.
Bild: Hasse Holmberg / TT I samband med den internatio­nella kvinnodage­n finns det inget annat än att stå upp för jämställdh­eten och friheten för varje människa – på riktigt, uttrycker debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden