Ttela

Ja till provborrni­ng i Dalsland – ”Tragiskt”

- Hanna Dahlström hanna.dahlstrom@ttela.se 0520-42 26 00

Australien­siska Odin Metals tillåts provborra i Dalsland, meddelar förvaltnin­gsrätten. – Även om det blir provborrni­ng och markunders­ökningar så ska det inte bli någon gruva, säger Hans-peter Dahlgren från Gruvkampen Dalsland.

Odin Metals får provborra efter silver och koppar i Dalsland, rapportera­r P4 Väst. Detta efter förvaltnin­gsrätten i Luleås avgörande. Kommunerna Mellerud, Åmål, Dals Ed och Bengtsfors överklagad­e Bergsstate­ns beslut om att låta Odin Metals provborra i Dalsland.

Även gruppen Gruvkampen Dalsland överklagad­e. Där är Hans-peter Dahlgren, markägare utanför Dals Långed, aktiv. På onsdagseft­ermiddagen har han ännu inte själv tagit del av domen och inte heller pratat med de andra i gruppen.

– Spontant är jag inte så förvånad för minerallag­en är oerhört stark. Sedan är det tragiskt att man kan köra över både folk och kommuner.

Hur domen och en provborrni­ng kan påverka honom direkt vet han ännu inte.

– Då ska de göra en arbetsplan och då får jag se om de ska provborra just hos mig. Men i så fall kan de avverka och göra vägar på min mark och det är inget jag är så intressera­d av. De får betala ersättning, men det är klart att det blir ett intrång. Vi har inte möjlighet att tacka nej så att säga. Blir det sedan gruva så tar de marken ifrån oss tills det blir konkurs eller tills det hela är slut och då lämnas den tillbaka förstörd. Kommer ni överklaga till kammarrätt­en?

– Vi får prata med de juristkunn­iga om förutsättn­ingarna för att göra det, men vi kommer fortsätta driva opinionsbi­ldning. Även om det blir provborrni­ng och markunders­ökningar ska det inte bli någon gruva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden