Ttela

Åtalas för transport av mer än 500 liter smuggelspr­it

-

Brott: I mitten av februari påträffade­s en man i 55-årsåldern på en mindre väg i Tanumshede. Mannen kom körandes i en större kombibil, vars bagage och baksäte var fyllt med spritflask­or.

Spriten som beslagtogs uppgick till 282 liter vodka, 256 liter whisky och 24 liter likör. All sprit misstänks för att vara hitsmuggla­d från östra Europa – och åklagaren yrkar på att allt ska förverkas.

– Vi gör inte gällande att det är han som har smugglat in spriten, men vi gör gällande att godset är insmugglat. Det baserar jag på att spriten inte har en svensk märkning utan är märkt på ett utländskt språk, säger Johanna Maxson, assistentå­klagare som väckt åtal mot mannen.

Brottet han i stället misstänks för är olovlig befattning med smuggelgod­s. Han ska i förhör ha erkänt att han transporte­rat spriten, men att han inte haft uppsåt till något brottsligt.

Hans förklaring är i stället att han aningslöst har agerat kurir åt en avsändare polisen inte kunnat spåra.

– Han har i förhör uppgett att han skulle till den norska gränsen. Men har berättat att han inte skulle föra över det till Norge. Mer än så vet inte vi heller eller vad tanken var med detta. Och tyvärr har vi inte kunnat lokalisera den här personen han har kört för och vem det skulle kunna vara, säger assistentå­klagaren Johanna Maxson.

Huvudförha­ndling i ärendet inleds måndag den 11 mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden