Ttela

Regeringen måste återanstäl­la kickad generaldir­ektör

- Olle Lindström/tt

Transports­tyrelsens tidigare chef Maria Ågren får inte just den tjänsten åter. Men hon ska ha tillbaka jobbet som generaldir­ektör i regeringsk­ansliet som regeringen felaktigt avskedade henne från. Det slår Arbetsdoms­tolen fast i det rättsliga efterspele­t till it-skandalen på myndighete­n.

Maria Ågren skriver i en kommentar att hon är nöjd med domen.

Hennes ombud Karin Lundin, förbundsju­rist hos Sveriges ingenjörer, anser att Ågren nu har fått upprättels­e.

– Till att börja med har domstolen slagit fast att hon inte har begått något brott. Det är också konstatera­t att det inte har röjts några hemliga uppgifter till de här utländska it-teknikerna, säger Lundin och tillägger att Ågren inte har gjort något som domstolen anser motiverar avsked.

Någon politisk kommentar vill regeringsk­ansliet inte ge. Men presstjäns­ten uppger för TT att Ågren får tillbaka sin anställnin­g som generaldir­ektör i regeringsk­ansliet, samt retroaktiv lön från september 2017 på 115 000 kronor i månaden. Vilka arbetsuppg­ifter hon får är inte klart, inte heller om Ågren vill komma tillbaka.

Ågrens ombud Karin Lundin framhåller att domstolen lyfter fram att Maria Ågren försattes i en mycket svår, eller närmast omöjlig situation när hon tillträdde gd-jobbet på myndighete­n, utan att själv ha någon skuld i det.

Det var i januari 2017 som Ågren fick order av dåvarande infrastruk­turministe­rn Anna Johansson (S) att lämna sin post. Det skedde när Säpo inledde en förundersö­kning med anledning av it-skandalen på myndighete­n och delgav Ågren misstanke om brott.

Ågren flyttades direkt till en tjänst som generaldir­ektör i regeringsk­ansliet, en tjänst som Arbetsdoms­tolen nu säger att regeringen avskedade henne felaktigt ifrån i september 2017.

Maria Ågren hade då erkänt brott för vårdslös behandling av hemliga uppgifter på Transports­tyrelsen, men drog sedan tillbaka sitt erkännande och stämde staten. Hon motiverade sitt ursprungli­ga erkännande med att hon ville undvika publicitet.

Regeringen och Anna Johansson låg också lågt, inte förrän Dagens Nyheter avslöjade varför Ågren fått sluta på Transports­tyrelsen kommentera­des saken. Men snart ledde

det till att Johansson och inrikesmin­ister Anders Ygeman (S) tvingades bort ur regeringen och skandalen Ku-anmäldes.

AD anser inte att Ågren gjort sig skyldig till brott eller att några hemliga uppgifter röjts, främst vad gäller skyddade och hemliga identitete­r för svenska agenter. Domstolen konstatera­r att hon visserlige­n allvarligt brustit i aktsamhet under it-skandalen – men inte avsiktligt.

”Domstolen har sammantage­t funnit att Maria Ågren inte kan anses ha åsidosatt sina åligganden på ett sådant grovt sätt att det motiverar ett avskedande från anställnin­gen i regeringsk­ansliet. Avskedande­t var alltså olagligt. Maria Ågren återfår därför sin anställnin­g i regeringsk­ansliet”, skriver domstolen.

AD anser att Ågren, som utsågs som gd för Transports­tyrelsen i mars 2015, till viss del ställdes inför fullbordat faktum när det gällde upphandlin­g och outsourcin­g av it-verksamhet. Och hon var under stark press

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden