Ttela

Svenskarna­s tilltro till demokratin är låg

- Joel Malmén/tt

Svenskarna­s tilltro till demokratin, och känslan av delaktighe­t i den vacklar, visar en ny Novus-undersökni­ng. Tre av fem tillfrågad­e tycker att demokratin försvagats de senaste fem till tio åren, och fler än hälften känner sig lite eller inte alls delaktiga.

Undersökni­ngen utfördes på uppdrag av Forum för levande historia, och bygger på 1 027 intervjuer med personer i åldrarna 18 till 79 år.

59 procent av de tillfrågad­e anser att demokratin i Sverige försvagats under de senaste fem till tio åren. 28 procent ser den som oförändrad, och bara 6 procent anser att den stärkts.

– Det är mycket oro i luften. Vi tror att det här är den första liknande undersökni­ng som gjorts sedan januariavt­alet, vilket kan spela in. Frågan om demokratin­s utmaningar har varit på dagordning­en mer än tidigare, säger Ingrid Lomfors, överintend­ent på Forum för levande historia.

Även känslan av egen delaktighe­t är låg. 20 procent känner sig inte alls delaktiga, och 36 lite delaktiga. Endast 9 procent känner sig mycket delaktiga, och 31 procent ganska delaktiga.

– Det är väldigt oroväckand­e. Jag kan bara spekulera, men jag kan tänka mig att det handlar om att vi har fått ett mer individuel­lt samhälle. Det handlar mindre om de gamla folkrörels­erna och mer om att sitta och uttrycka åsikter på nätet, vilket skapar nya utmaningar, säger Lomfors.

Forum för levande historia satsar på flera insatser för att förbättra statistike­n – bland annat utställnin­gar i hela landet, klassrumsm­aterial på webben och fortbildni­ng av lärare, exempelvis hur de ska bemöta konspirati­onsteorier och förintelse­förnekare.

– Alla måste få känna att deras deltagande och deras röst behövs. Det vilar inte på någon högre makt att ta hand om demokratin, varje enskild persons delaktighe­t är viktig. Det kan vi arbeta med – skillnaden mellan att ha en åsikt och vara delaktig.

 ?? Bild: Christine Olsson/tt/arkiv ?? Ingrid Lomfors, överintend­ent på Forum för levande historia.
Bild: Christine Olsson/tt/arkiv Ingrid Lomfors, överintend­ent på Forum för levande historia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden