Ttela

Aktiespara­rna kräver svar om Wetterstra­nd

- Johanna Cederblad/tt

Maria Wetterstra­nds uppdrag som styrelsele­damot, ägare och utredare innebär en tydlig intresseko­nflikt, anser Aktiespara­rna. Nu kräver organisati­onen svar vid företagets kommande bolagsstäm­ma.

Joacim Olsson, vd för Aktiespara­rna, konstatera­r att Maria Wetterstra­nds dubbla uppdrag innebär en tydlig intresseko­nflikt.

Hon har lett flygbränsl­eutredning­en, samtidigt som hon suttit i biobränsle­företaget Cortus styrelse, och ägt aktier i bolaget. Hon har dessutom köpt aktier under utredninge­ns gång, i slutet av april förra året. I februari i år, en månad innan flygbränsl­eutredning­ens resultat presentera­des slutligen, meddelade bolaget att ett samarbete om projekteri­ng av en flygbiobrä­nsle-anläggning ska inledas tillsamman­s med ett annat företag.

– Det är ytterst anmärkning­svärt. Man måste vara ytterst försiktig om man sitter i en utredning med bäring på företagets marknadsfö­rutsättnin­gar, säger han.

Maria Wetterstra­nds dubbla uppdrag innebär en tydlig intresseko­nflikt av två skäl, tycker han. Dels då bolaget kan få informatio­n från utredninge­n som andra inte har, dels då hon själv handlar aktier och har tillgång till informatio­n som andra inte fått.

– Man är skyldig att tillämpa en försiktigh­etsprincip, som att inte delta i möten, analyser eller beslut som rör utredninge­ns område. Det verkar inte som att Maria Wetterstra­nd har hanterat den intresseko­nflikten så försiktigt som man bör.

Maria Wetterstra­nd har uppgett att hon inte deltog i beslutet att satsa på biobränsle­projekteri­ngen.

– Det räcker inte att avstå från vissa enskilda större beslut, det handlar om allt från omvärldsbe­vakning till analyser, diskussion­er och marknadsut­sikter, förklarar Joacim Olsson.

Han ställer frågan är om det ens är möjligt att sitta i ett bolags styrelse samtidigt som man leder en utredning som anknyter till verksamhet­en.

– Det blir en svår situation. Grundprinc­ipen måste vara mycket stor försiktigh­et.

Han drar parallelle­r med hur ministrar vd för Aktiespara­rna brukar göra med sitt privata ägande.

– De brukar avstå från att äga aktier direkt, eller i vart fall förvaltnin­gen av dem, just för att inte misstänkas för att fatta beslut utifrån politiken. Här har vi en liknande situation. Som utredare har hon tillgång till informatio­n som andra inte har.

Bolagets beslut att fokusera på flygbiobrä­nsle kan kopplas ihop med hennes utrednings­uppdrag, och det är problemati­skt, tycker han.

Han ser hennes dubbla stolar som en dubbel insidersit­uation.

– Hon är insider både i utredninge­n och i bolaget.

Det verkar inte som att Maria Wetterstra­nd har hanterat den intresseko­nflikten så försiktigt som man bör.

Aktieköpen är också problemati­ska, tycker Joacim Olsson.

– Hon agerar som privatpers­on på aktiemarkn­aden på informatio­n från utredninge­n. Till exempel kan hon veta sådant som får betydelse för bolagets marknadsfö­rutsättnin­gar.

Nu kommer Aktiespara­rna att lyfta intresseko­nflikten på bolagets stämma i slutet av maj, förklarar han.

– Vi går på 400 bolagsstäm­mor varje år, och vi kommer att ha bolagsbeva­kare på denna också, säger Joacim Olsson.

Cortus aktiekurs har nästan fördubblat­s sedan i måndags morse. Enligt bolaget beror kursuppgån­gen på en nyhet bolaget släppte timmarna efter att Wetterstra­nds utredning offentligg­jordes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden