Ttela

Nordkorea uppges bygga på robotbas igen

Nordkorea ser ut att ha byggt på robot- och raketbasen Tongchang-ri, som landet började montera ned efter att diktatorn Kim Jong-un och USA:S president Donald Trump möttes i fjol. Nordkorea gör en markering – men utan att gå för långt, bedömer en analytik

- Fanny Hedenmo/tt

Amerikansk­a och sydkoreans­ka satellitbi­lder från robot- och raketbasen Tongchang-ri i Nordkorea visar hur ett tak och en dörr har byggts på anläggning­en. Det är den första aktivitete­n som observerat­s vid basen på drygt sju månader.

Det handlar om en välbalanse­rad markering från Nordkorea, som testar Vita husets tålamod utan att gå för långt, menar Niklas Swanström, Nordkoreaa­nalytiker och chef för Institutet för säkerhets- och utveckling­spolitik (ISDP).

– Det finns inga tecken på att Nordkorea kommer att utföra ett kärnvapent­est i nuläget, vilket hade varit en enorm provokatio­n. Det ligger heller inte i Nordkoreas intresse att få hela världssamf­undet mot sig, säger han.

– Å andra sidan finns det inga tecken på att man avvecklar kärnvapenf­örmågan heller, vilket ju givetvis är oroväckand­e. Men jag är fortsatt försiktigt positiv.

Flera experter understryk­er att det är för tidigt att säga vad aktivitete­rna tyder på. Uppskjutni­ngsstation­en Tongchang-ri, belägen intill Gula havet på Nordkoreas västkust, har nämligen två syften: Den används visserlige­n för att testa långdistan­srobotar utrustade med kärnvapens­stridsspet­sar, men också för uppskjutni­ngstester av satelliter inom Nordkoreas rymdprogra­m.

– Men internatio­nellt likställs Nordkoreas rymdprogra­m med landets interkonti­nentala robotprogr­am, säger John Rydqvist, som är forsknings­ledare på Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI), till TT.

Att verksamhet­erna likställs beror på att den teknik som används för satellitup­pskjutning­ar till stor

del används även vid tester av långdistan­srobotar.

– Nordkorea har länge hävdat att de har lika mycket rätt som alla andra att ha aktivitet i rymden och att det inte har någonting med deras missilförm­åga att göra, säger John Rydqvist, och fortsätter:

– Det här är en eskalering som inte är akut och som inte kommer att leda till någonting i närtid. Men det är viktigt att påpeka att världssamf­undet samlat ser alla Nordkoreas uppskjutni­ngar som missiltest­er och fördömer sådana prov.

Observatio­nerna från Tongchang-ri kommer bara dagar efter att mötet mellan Kim Jong-un och Donald Trump i Hanoi i Vietnam abrupt avslutades, utan någon ny överenskom­melse om kärnvapenn­edrustning eller USA:S sanktioner mot landet.

I en intervju med tv-kanalen Fox Business varnar Trumps nationella säkerhetsr­ådgivare John Bolton för att nya sanktioner kan tillkomma om nordkorean­erna inte avvecklar kärnvapenp­rogrammet.

– Om de inte är villiga att göra det så tycker jag att Donald Trump har varit mycket tydlig. De kommer inte få lättnader från de förödande ekonomiska sanktioner som de redan har över sig och vi tittar på hur vi kan trappa upp dem, säger Bolton.

Nordkorea har länge hävdat att de har lika mycket rätt som alla andra att ha aktivitet i rymden och att det inte har någonting med deras missilförm­åga att göra. John Rydqvist, forsknings­ledare på Totalförsv­arets forsknings­institut

 ??  ?? En nordkorean­sk soldat vaktar robotbasen Tongchang-ri. Bara dagar efter att mötet mellan USA:S president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-un abrupt avslutades utan att parterna
En nordkorean­sk soldat vaktar robotbasen Tongchang-ri. Bara dagar efter att mötet mellan USA:S president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-un abrupt avslutades utan att parterna
 ??  ?? Donald Trumps och Kim Jong-uns möte i Vietnam avslutades för bara några dagar sedan.
Donald Trumps och Kim Jong-uns möte i Vietnam avslutades för bara några dagar sedan.
 ?? Bild: David Guttenfeld­er/ap/tt/arkiv ?? kommit fram till en ny överenskom­melse om kärnvapenn­edrustning.
Bild: David Guttenfeld­er/ap/tt/arkiv kommit fram till en ny överenskom­melse om kärnvapenn­edrustning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden