Ttela

Ännu ingen lösning i sikte för brexit

- TT

EU ser ingen lösning för att bryta dödläget kring Storbritan­niens utträde. Det ser besvärligt ut i samtalen kring brexit, enligt EU:S brexitförh­andlare Michel Barnier.

Storbritan­niens justitieka­nsler Geoffrey Cox och brexitmini­stern Stephen Barclay är i Bryssel för att träffa EU:S chefsförha­ndlare Michel Barnier. Samtalen inleddes under tisdagen.barnier ser för tillfället inte någon öppning, och har informerat kommission­ärerna om att läget är besvärligt.

– Ingen lösning har identifier­ats som går i linje med utträdesav­talet, säger kommission­ens chefstales­man Margaritis Schinas vid en presskonfe­rens.

Från brittisk sida söks framför allt någon form av juridiskt bindande formulerin­g som kan lindra oron kring utträdelse­avtalets omdiskuter­ade så kallade nödlösning om Nordirland. En sådan formulerin­g skulle kunna blidka tillräckli­gt många kritiker på hemmaplan för att parlamente­t ska kunna rösta för Mays avtal och landet därmed slippa en avtalslös brexit.

Under tisdagens diskussion­er låg fokus på nödlösning­en, enligt Schinas, som tillägger att samtal kring detaljer kommer att fortsätta i veckan.

Diskussion­erna är i en känslig fas.

justitieka­nsler

Efter tisdagens överläggni­ngar sade justitieka­nslern Geoffrey Cox till Sky News att parterna har framfört starka åsikter, och att förhandlin­garna fortsätter.

– Diskussion­erna är i en känslig fas. Vi har kommit till de viktigaste frågorna och har kommit med några förslag, helt rimliga förslag, sade han.

Premiärmin­ister Theresa May meddelar via en talesperso­n att samtalen varit svåra och att parterna fört fram sina ståndpunkt­er med högt i tak.

– EU säger fortsatt att de vill se en lösning och att de vill att Storbritan­nien lämnar med ett avtal. Parlamente­t har varit tydligt med att vi för detta kräver juridiskt bindande förändring­ar, som innebär att Storbritan­nien inte kan fastna i nödlösning­en på obestämd framtid, säger talesperso­nen.

Tiden håller på att rinna ut för premiärmin­ister Theresa May. Senast den 12 mars ska det brittiska parlamente­ts underhus hålla en ny omröstning om utträdelse­avtalet med EU. Om det avtalet inte godkänns ska man senast den 13 mars rösta om att lämna EU utan avtal den 29 mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden