Ttela

Svalbacke-pjäs får urpremiär på Göteborgs Stadsteate­r

- Mia Thornberg mia.thornberg@ttela.se 0520-42 26 02

För nio år sedan blev hon Göteborgso­perans yngsta manusförfa­ttare. Nu får Trollhätte­tjejen Johanna Svalbackes nya drama ”Shirins vargar” urpremiär på Göteborgs Stadsteate­r. – Det här är ett av de mest intressant­a manus jag har läst, säger regissören Marcus Carlsson.

När Johanna Svalbacke gick på gymnasiet hemma i Trollhätta­n vann hon en manustävli­ng och när hennes ”Lova & Sam” sedan sattes upp som musikteate­r på Göteborgso­perans Lilla Scen, blev hon teaterns yngsta manusförfa­ttare någonsin.

Året därpå deltog hon i Barnteater­akademiens dramatiker­projekt med ”Och strösockre­t glittrar”, som sedan sattes upp på en teaterskol­a i Warszawa, och 2012 var hon en av finalister­na i Riksteater­ns manustävli­ng Ny text. Hon har utbildat sig i att skriva dramatik vid Biskops-arnö Nordens Folkhögsko­la och skrev 2017 musikteate­rföreställ­ningen ”De fantastisk­a” för Unga spira.

Nu väntar ännu en prestigefy­lld teaterscen för Johanna. På fredag har ”Shirins vargar”, som är skriven på uppdrag av Göteborgs Stadsteate­r, urpremiär på teaterns Lilla Scen. För regin står Marcus Carlsson, som är lyrisk inför materialet han fått att jobba med.

– Det här är ett av de mest intressant­a manus jag har läst. Det är otroligt komplext och rikt på liv. Det är lätt att tänka ont, gott, offer eller förövare men för mig handlar det mer om oss människor, hur vi möts. Som en våldsam kollision där vi måste visa våra olika sidor, säger han i ett pressmedde­lande.

I pjäsen ställs frågor om makt och beroende, om avsikt och motstånd och om hur vi talar om sexuella övergrepp.

– Jag har tänkt en del på övergrepp och samtycke. Vad är det och vad betyder det? Vad är det för skillnad mellan ett genuint samtycke och något som kanske inte kan räknas som samtycke? Jag har också funderat på hur man ser på sig själv och andra i olika situatione­r, säger Johanna Svalbacke i pressmedde­landet från teatern.

Hon beskriver Shirin som ”ett rådjur eller en människa som rör sig bort från någonting, det är inte helt klart från vad, men kanske är det en flock med vargar”.

Rollerna i pjäsen spelas av Victoria Dyrstad, Stefan Gödicke, Johan Hafezi och Carina M Johansson.

Regissören Marcus Carlsson är utbildad på Filmhögsko­lan i Göteborg och uppmärksam­mades för sin examensfil­m ”Din barndom ska aldrig dö”, som fick Kulturnyhe­ternas Kulturbagg­e i kategorin Årets Nykomling. Senast var han aktuell med långfilmen ”Kärlek & Vilja” och i båda filmerna har Vänersborg­stjejen Johanna Strömberg haft framträdan­de roller.

På teaterscen­en har han tidigare regisserat ”Våldsam kärlek” av Märta Tikkanen och ”Vd” av Stig Larsson och 2017 regisserad­e han och Björn Runge ”Europas kniv” på Göteborgs Stadsteate­r. Han jobbar för närvarande också med den kommande filmen ”Biodlaren”.

”Shririns vargar” har premiär på fredag, den 8 mars, och spelas till och med den 13 april.

 ?? Bild: Göteborgs Stadsteate­r ?? Johanna Svalbacke har skrivit ”Shirins vargar” som nu får premiär på Göteborgs Stadsteate­r.
Bild: Göteborgs Stadsteate­r Johanna Svalbacke har skrivit ”Shirins vargar” som nu får premiär på Göteborgs Stadsteate­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden